EINDHOVEN - De kinderrechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag een 17-jarige jongen uit Eindhoven voor het plunderen van een winkel tijdens de rellen in Eindhoven. Hij krijgt een werkstraf van 70 uur en 1 maand voorwaardelijke jeugddetentie. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen van 9.950 euro.

Een grote groep mensen demonstreerde 24 januari jl. in het centrum van Eindhoven tegen ‘de lockdown en politiegeweld’. De demonstratie zou zich richten tegen de lockdown en voor de vrijheid van demonstreren. Op enig moment liep het uit de hand. Een deel van het intussen massaal aanwezige publiek richtte zich fysiek en verbaal tegen de aanwezige politie. Zo werden er onder meer stenen en fietsen gegooid richting de agenten. Ook werden ruiten van onder meer winkels en het station ingegooid en werden er winkels geplunderd.

De 17-jarige jongen plunderde een winkel op het station. Hij moet de winkel een schadevergoeding betalen van 9.950 euro. Dit bedrag mag hij delen met andere veroordeelden of verdachten die hiervoor nog worden veroordeeld.De zaak van een andere minderjarige werd vandaag aangehouden door de kinderrechter. Deze verdachte zal zich later alsnog voor de rechter moeten verantwoorden.

Eerder deze maand werden al verschillende verdachten veroordeeld voor betrokkenheid bij de rellen in Eindhoven. Op 5 februari kregen 4 verdachten gevangenisstraffen, 9 februari werden 3 minderjarigen veroordeeld tot jeugddetentie, 11 februari kregen 2 verdachten celstraffen en 24 februari kregen 4 verdachten celstraffen.