MIERLO - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 39-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de moord op een vrouw. Hij wurgde haar met een sjaal in een vakantiehuisje in Mierlo.

Het levenloze lichaam van de vrouw werd 14 februari 2020 aangetroffen door de beheerder van het vakantiepark. Ze lag vrijwel naakt op een matras in de woonkamer. Een kapot T-shirt zat half om haar pols gewikkeld en om haar nek zat een sjaal met daarin geklemd een vuilniszak. Ook lag er een opengescheurde condoomverpakking en een uitgerold condoom in het chalet. Uit onderzoek blijkt dat de vrouw door verwurging om het leven is gekomen.

Volgens de verdachte was hij 13 en 14 februari met de vrouw in het huisje. Hij zou die nacht rond 01.00 uur bij de ingang van het vakantiepark cocaïne zijn gaan halen bij zijn dealer en trof de vrouw bij terugkomst dood aan. De rechtbank vindt dit zelfmoordscenario volstrekt ongeloofwaardig. De technische bevindingen wijzen juist in de richting van de verdachte als dader.Uit camerabeelden en telefoongegevens blijkt dat de verdachte ’s nachts ongeveer 5 minuten de deur uit is geweest. In die tijd zou de vouw een sjaal en een vuilniszak moeten hebben gepakt, zichzelf hebben uitgekleed, haar T-shirt hebben vernield, op het matras zijn gaan liggen, de sjaal om haar hals hebben geknoopt, tussen de eerste en tweede omwenteling de vuilniszak over haar hoofd hebben gedaan, een tweede knoop hebben aangelegd en vervolgens zijn overleden. Daarnaast zaten er DNA-sporen van de verdachte op cruciale plekken in onder meer de sjaal en op de vuilniszak. De verdachte kan hiervoor geen logische verklaring geven. Hij kwam bovendien pas met (wisselende) verklaringen als hij geconfronteerd werd met bewijs dat niet paste bij zijn eerdere verklaring. Voor de rest zweeg hij.

Fantasieën tot uitvoer gebracht
De rechtbank oordeelt dat het niet anders kan dan dat de verdachte de vrouw om het leven bracht. Er is bovendien sprake van voorbedachte raad, dus moord. De bewuste avond zocht de verdachte via Google op “hoe maak je iemand dood” en “wegkomen met moord”. Ook erkent hij al 15 jaar rond te lopen met de interesse in necrofilie. Hij gaf toe dat hij 13 februari filmpjes zocht en bekeek waarbij iemand wordt gewurgd of waarbij de nek wordt gebroken om vervolgens seks met die persoon te hebben. Dit samen met de omstandigheden waaronder het slachtoffer werd aangetroffen, maakt dat de verdachte al uren, of zelfs dagen, het plan had opgevat zijn fantasieën uit te voeren.

Weerzinwekkend
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte van de gelegenheid dat hij alleen in een chalet verbleef met het slachtoffer gebruik heeft gemaakt om zijn interesse in wurgseks/necrofilie in de praktijk te brengen. Hij ontnam haar op weerzinwekkende wijze het leven. Vervolgens liet de verdachte het voorkomen alsof de vrouw zichzelf van het leven had beroofd. Hij deed dit onder meer door foto’s van familieleden op haar lichaam te leggen. Omdat de verdachte niet eerlijk is over de laatste momenten van het leven van de vrouw, neemt hij geen verantwoordelijkheid voor zijn daden en laat de nabestaanden met veel vragen achter.

Dat de vrouw kampte met psychische problemen en nadacht over manieren om uit het leven te stappen, maakt niet dat de verdachte over haar leven mocht beschikken. Hij maakte juist grof misbruik van haar zwakte en kwetsbaarheid. De omstandigheden waaronder de verdachte dat deed, zijn mensonterend. De rechtbank houdt er verder rekening mee dat de verdachte de moord enkel en alleen pleegde om zijn eigen behoefte te bevredigen. Hierover maakt de rechtbank zich ernstige zorgen. Om de samenleving zo goed mogelijk tegen hem te beschermen, kan dan ook alleen worden volstaan met een langdurige celstraf.Daarnaast moet de verdachte schadevergoedingen betalen van in totaal 54.835 euro aan de moeder, dochter en zoon.