BLADEL/REUSEL - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 39-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Hij deed een poging midden in de nacht een meisje aan te randen en verkrachtte een vrouw.

In april 2022 wachtte de verdachte 's nachts langs de N284 tussen Bladel en Reusel bij een fietspad. Toen daar een 15-jarige meisje voorbij fietste, pakte hij haar bij haar bovenbeen en rende achter haar aan toen zij hard wegfietste. Tien dagen later duwde de verdachte op nagenoeg dezelfde locatie een 55-jarige vrouw van haar fiets en dwong haar vervolgens in de naastgelegen droogliggende sloot seksuele handelingen te ondergaan.

Midden in de nacht op een verlaten weg door een onbekende man verkracht worden, is de nachtmerrie van elke vrouw en ouder van kinderen. De verdachte leverde een sterke bijdrage aan deze gevoelens van onveiligheid en angst die maken dat vooral vrouwen bang zijn om alleen over straat te gaan. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er ook rekening mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens een psychiater en een psycholoog is er onder meer sprake van een parafiele stoornis. Het is voor de veiligheid van anderen noodzakelijk dat hij intensief wordt behandeld aan zijn stoornis. De rechtbank legt daarom – naast een celstraf van 3 jaar – tbs met dwangverpleging op. Ook moet hij de slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 15.000 euro.