BEST - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 42-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij viel zijn ex-vrouw aan met een mes en stak haar diverse keren in onder meer haar hals en rug.

De verdachte woonde in januari jl. nog met zijn ex-vrouw samen in Best. Nadat de vrouw de bewuste avond vertelde dat zij een nieuwe vriend had en dat de verdachte moest verhuizen, kregen ze ruzie. Uiteindelijk ging de vrouw op de bank liggen om daar te gaan slapen. De verdachte haalde intussen een keukenmes uit zijn slaapkamer, ging bovenop het liggende slachtoffer zitten en zette het mes op haar hals. Vervolgens begon hij te steken. Na een worsteling wist de vrouw te ontkomen en via de achterdeur naar een buurvrouw te vluchten. Het slachtoffer had diverse snij- en steekwonden aan haar hals, rug, arm en handen.


Volgens de verdachte was hij niet van plan om zijn ex-vrouw dood te steken en zou hij daarom moeten worden vrijgesproken van een poging tot doodslag. De rechtbank ziet dit anders. Hoewel niet kon worden vastgesteld hoe diep de wond in de hals van het slachtoffer was, was dit potentieel levensbedreigend omdat er op die plek belangrijke (slag)aderen zitten. Gelet op het bloedverlies is er waarschijnlijk ook daadwerkelijk een bloedvat geraakt. Daarnaast had de vrouw een steekwond in haar rug die diep genoeg was om haar rechterlong te beschadigen en zo een kleine klaplong te veroorzaken. De rechtbank oordeelt dat de verdachte, door op onder meer deze plekken te snijden of te steken, willens en wetens de aanmerkelijke kans aanvaardde dat het slachtoffer zou overlijden. Hij is daarmee schuldig aan een poging tot doodslag.

Littekens

Hoewel het letsel gelet op de omstandigheden uiteindelijk meeviel, houdt het slachtoffer aan dit akelige incident zeer waarschijnlijk blijvende littekens over, waaronder een litteken in haar gezicht. Het leven van de vrouw staat na het incident voor haar gevoel op zijn kop. Ze heeft grote moeite de gevolgen te accepteren en heeft tot op heden in haar oor en een deel van haar gezicht en hals geen gevoel. Daarnaast blijft een vingertop die geraakt is door het mes tijdens het afweren, nog gevoelloos. Net als de littekens kan ook al deze schade blijvend zijn. De rechtbank rekent de verdachte dit zeer aan.

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf verder rekening mee dat de verdachte meerdere keren nadrukkelijk spijt heeft betuigd en heeft laten blijken in te zien dat hij geen alcohol meer moet drinken. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 4 jaar op zijn plaats. Daarnaast moet de verdachte zijn ex-vrouw een schadevergoeding betalen van ruim 8.500 euro.