EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 40-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar. Hij sloeg een grote hoeveelheid wapens en munitie op voor een eerder veroordeelde wapenleverancier. Hiermee faciliteerde de verdachte de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit.

De politie trof in augustus 2021 onder meer geweren, pistolen, revolvers, vuurwapens, kogelgeweren en een pistoolmitrailleur aan in een garagebox in Eindhoven. Ook lagen er 28.247 patronen voor die wapens. De verdachte huurde de garagebox. Hij stelt dat hij schulden had bij twee onbekend gebleven mannen en dat zij in ruil voor kwijtschelding van die schulden zijn garagebox mochten gebruiken om spullen op te slaan. De rechtbank vindt dit volstrekt ongeloofwaardig. Uit het bewijs blijkt dat de verdachte de wapens en munitie bewaarde voor een veroordeelde wapenleverancier.


De officier van justitie verwijt de verdachte ook het bezit van ruim 1.100 'hulpstukken en onderdelen' van wapens, die in de garagebox lagen. Volgens de rechtbank had de officier van justitie op de tenlastelegging moeten verduidelijken om wat voor hulpstukken en onderdelen het ging. De rechtbank verklaart dit deel van de tenlastelegging dan ook nietig. Dit betekent dat de verdachte hiervoor niet kan worden veroordeeld. Hij wordt ook vrijgesproken van het bezit van ruim 1.500 gram hasjiesj. Volgens de rechtbank kan namelijk niet met zekerheid worden vastgesteld dat de verdachte zich bewust was van de aanwezigheid van deze drugs in zijn garagebox.

Liquidaties

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte lange tijd een ongekend grote hoeveelheid wapens en munitie had opgeslagen in een garagebox in een woonwijk. In een afgeluisterd telefoongesprek heeft hij het zelfs over 2 opslagplaatsen (“stash houskes"). Het ongecontroleerde bezit van wapens en munitie brengt grote risico's met zich voor de veiligheid van personen en in dit geval specifiek voor omwonenden die zich van geen kwaad bewust waren.

De wapens en munitie vormen een aanzienlijke bedreiging voor een veilige samenleving, omdat het bezit daarvan kan leiden tot allerlei vormen van geweld, zoals liquidaties. Het bezit van vuurwapens vormt daarmee een groeiend maatschappelijk probleem, zeker in de huidige tijdgeest van aanslagen in het criminele circuit en op een advocaat in 2019 en journalist in 2021. Met het bezit van zo'n grote hoeveelheid wapens en munitie, faciliteerde de verdachte de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Ondanks de nietig verklaring van een deel van de tenlastelegging en de vrijspraak voor het bezit van hasjiesj, zoekt de rechtbank aansluiting bij de strafeis van officier van justitie. De rechtbank vindt een celstraf van 6 jaar voor dit vergrijp op zijn plaats.