EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Sierra Leone veroordeeld voor verkrachting van 2 vrouwen. Hij vergreep zich op gewelddadige wijze aan zijn slachtoffers en sloot één van hen bovendien op in haar eigen toilet. De verdachte krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 6 jaar. Ook moet hij de slachtoffers ieder een schadevergoeding betalen van ruim 15.000 euro.

De verdachte sprak in februari jl. een vrouw aan die in haar voortuin in Eindhoven aan het werk was. Hij bood aan haar te helpen en kreeg daarna als dank wat te drinken in haar woning. Toen de vrouw hem even later verzocht weg te gaan, sloeg de sfeer om. De verdachte greep het slachtoffer bij haar keel en verkrachtte haar op gewelddadige wijze. Na het voorval sloot hij de vrouw op in het toilet. De buurvrouw hoorde haar na 1,5 uur roepen en wist haar te bevrijden.

Twee weken later was de verdachte op bezoek bij een vrouw in Eindhoven die hij al een tijdje kende. Ook hier ging het mis toen de vrouw hem vroeg weg te gaan. Hij sloeg het slachtoffer in het gezicht, duwde haar op de grond en trok een trui om haar nek. Daarna pakte hij een mes, bedreigde de vrouw daarmee en verkrachtte haar.

Vrijspraak pogingen doodslag
Volgens de officier van justitie was er – naast verkrachting – in beide gevallen sprake van een poging tot doodslag. De verdachte zou de vrouwen immers hebben proberen te doden door hun keel dicht te knijpen. De rechtbank ziet hiervoor echter onvoldoende bewijs en spreekt hem daarvan vrij.

Grote schade
De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij 2 willekeurig gekozen vrouwen in hun eigen woning met grof geweld heeft verkracht. Hij maakte op gruwelijke wijze misbruik van hun gastvrijheid. De vrouwen waren door het extreme geweld zo angstig dat ze serieus voor hun leven vreesden en dat hun verzet brak. De verdachte richtte zeer grote schade aan. Het leven van de vrouwen staat compleet op zijn kop en zij moeten er hard voor werken weer een toekomst te zien.

Bovendien blijkt uit het korte tijdsbestek van de verkrachtingen dat de verdachte zijn gewelddadige gedrag niet kan bedwingen en dat sprake is van een grote kans op herhaling. Gedragsdeskundigen hebben echter geen persoonlijkheidsstoornis kunnen vaststellen waarvoor behandeling aangewezen is. Een toezicht of andere interventie om het risico op herhaling te beperken, is niet uitvoerbaar. De verdachte is namelijk illegaal in Nederland en heeft geen uitzicht op een verblijfstatus. Hij zal op enig moment het land worden uitgezet.

In enige strafmatigende zin weegt de rechtbank mee dat er volgens een psychiater en een psycholoog sprake is van een moeizame en traumatische levensloop, die invloed had op zijn gedrag. Toch komt de rechtbank uit op een langdurige celstraf. De oriëntatiepunten gaan uit van 24 maanden cel voor een verkrachting. Omdat er in dit geval sprake is van twee, kort op elkaar volgende, verkrachtingen met fors geweld, legt de rechtbank 6 jaar celstraf op.