VELDHOVEN - Een 19-jarige man uit Rotterdam zou op 3 november 2022 een 80-jarige man in zijn woning in Veldhoven hebben overvallen. Het slachtoffer werd ongeveer vijf uur vastgehouden en zwaar mishandeld. Vervolgens ging de verdachte er met de buit vandoor in de auto van het slachtoffer.

Aan de woningoverval gingen de nodige voorbereidingen vooraf. De verdachte werd onder andere getipt door een thuiszorgmedewerker over de mogelijke aanwezigheid van geld. Het lukt de verdachte om in de nacht van 3 november rond 21.30u binnen te dringen in de woning. Na een worsteling bindt hij het 80-jarige slachtoffer vast met een riem. Vervolgens opent hij de kluis, nadat de bewoner zijn code afgeeft. Als het slachtoffer vervolgens weigert zijn bankpas en pincode af te geven, zet de verdachte hem een mes tegen de keel en slaat met een hamer tegen zijn hoofd. Na ongeveer vijf uur in de woning gaat de verdachte er vandoor in de auto van het slachtoffer, met onder meer een telefoon en portemonnee als buit.

Het slachtoffer werd aan zijn verwondingen behandeld in het ziekenhuis. De twee andere betrokkenen (waaronder de thuiszorgmedewerker) werden eerder al berecht voor hun betrokkenheid in deze zaak.

Jeugdstrafrecht

De officier van justitie vindt in deze zaak de aard en de ernst van het misdrijf van belang. Ten tijde van de woningoverval was de verdachte 18 jaar. Jongvolwassenen tot 23 jaar kunnen volgens het jeugdstrafrecht behandeld worden. Op basis van adviezen van deskundigen over de persoon van de verdachte heeft de officier van justitie de rechtbank gevraagd om ook in deze zaak het jeugdstrafrecht toe te passen. Om de samenleving te beschermen en herhaling te voorkomen, eist het Openbaar Ministerie 22 maanden jeugddetentie. Daarnaast eist het OM een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-TBS) voor de verdachte, wat inhoudt dat de verdachte intensief behandeld zou moeten worden in een justitiële jeugdinrichting. De rechter doet over twee weken uitspraak.