EINDHOVEN/BEST - De politie heeft op woensdag 28 februari 2024 twee mannen van 19 en 46 jaar uit Eindhoven en Valkenswaard aangehouden voor ladingdiefstal. Vier locaties in Loon op Zand, Echt, Eindhoven en Valkenswaard werden doorzocht. Daarbij troffen politieagenten van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties onder andere meerdere pallets goederen aan die mogelijk van (lading)diefstal afkomstig zijn. Een derde, 47-jarige man is dinsdag in zijn cel aangehouden.

Naar de oorsprong van de goederen wordt verder onderzoek gedaan. Op vrijdag 1 maart beslist de rechter-commissaris of de arrestanten langer vast blijven zitten.

De panden en verdachten kwamen in beeld tijdens een lopend onderzoek van de dienst Infrastructuur van de eenheid Landelijke Expertise en Operaties in samenwerking met eenheid Zeeland-West-Brabant. Dit was een onderzoek naar ladingdieven, helers (verkopers van de gestolen goederen) en gestolen lading. De derde verdachte was eerder al veroordeeld door de rechtbank Limburg voor 20 maanden gevangenisstraf vanwege twee ladingdiefstallen die hij in februari 2023 pleegde. Uit verder onderzoek werd duidelijk dat deze verdachte samenwerkte met meerdere kompanen. De groep werkte internationaal en zeer geraffineerd. De mannen bleken verantwoordelijk te zijn voor ten minste zeven ladingdiefstallen met een totale schade van meer dan 1 miljoen euro.

Ladingdiefstal

Ladingdiefstal is in Nederland een groot probleem; bedrijven die er slachtoffer van worden lijden grote financiële schade. Dit kan in de honderdduizenden euro’s lopen. Meestal maken de dieven elektronica en kleding buit, verder nemen ze alles mee wat ze als verhandelbaar zien.

Heterdaad


‘In 2023 heeft de Dienst Infra 33 verdachten op heterdaad aangehouden en tenminste 229 gevallen van ladingdiefstal gemeld bij de politie. Soms werd de gestolen lading teruggevonden,’ meldt René Middag, landelijke coördinator Mobiel Banditisme. ‘We sporen daders en lading vaak op in samenwerking met expertisebureaus of vertegenwoordigers van verzekeringsmaatschappijen. Het werkelijke aantal diefstallen zal hoger liggen omdat de roof vaak laat of in het buitenland wordt opgemerkt. Het is dan onduidelijk op welke plek de dieven hun gang zijn gegaan.’ Veruit de meeste ladingdiefstallen vinden plaats in Zuid-Nederland.

Nep-transporteurs


Een variant op ladingdiefstal is de zogenaamde fake carrier-fraude. Hierbij doen criminelen zich voor als transporteur of ze vervalsen documenten om via een digitale marktplaats een lading mee te krijgen. In 2023 is het aantal gevallen van deze fraude toegenomen, aldus René Middag.

Bewustwording

Politie en OM werken met elkaar samen om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven die slachtoffer zijn geworden aangifte doen. Bedrijven worden aangespoord alert te zijn op signalen van ladingdiefstal. René Middag: ‘Vraag je af: met wie doe je zaken, wie komt uiteindelijk de vracht ophalen? Zou iedereen die op de hoogte is van de werkwijze de lading zonder vragen mee kunnen nemen? Denk goed na welke plaatsen rustig zijn en daarom aantrekkelijk voor dieven en in welke wagens kostbare lading wordt vervoerd.’