GELDROP - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 25-jarige man uit Geldrop veroordeeld tot de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Ook krijgt hij een rijontzegging van 2 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man veroorzaakte een verkeersongeval waarbij een snorfietser om het leven kwam.


De verdachte reed in juli 2022 net na middernacht op de Wielewaal in Geldrop, ter hoogte van de kruising met de Linze. Hij botste daar met zijn auto tegen een snorfietser, die daardoor overleed.

Uit politieonderzoek blijkt dat de verdachte veel te hard reed binnen de bebouwde kom. Hij reed minstens 99 km/uur waar maximaal 50 km/uur is toegestaan. Ook was het donker, naderde hij een onoverzichtelijke kruising en stonden daar oranje knipperlichten. Toch remde hij volgens eigen zeggen niet af. Daarnaast zag hij de snorfietser vóór het ongeval helemaal niet, terwijl uit camerabeelden blijkt dat de verlichting van de snorfiets wel aan stond. Volgens de rechtbank is er dan ook sprake van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag.

Onherstelbare gevolgen

De verdachte had bij het naderen van de kruising juist extra voorzichtig moeten zijn, maar dat was hij niet. Daardoor ontstond een botsing en overleed de snorfietser. De verdachte bracht hiermee onherstelbaar leed toe aan de nabestaanden. De rechtbank rekent hem zijn rijgedrag en de gevolgen daarvan zwaar aan.

Aan de andere kant weegt de rechtbank bij het bepalen van de straf mee dat ook het slachtoffer zijn snelheid niet minderde bij het naderen van de kruising. Hij negeerde twee keer haaientanden en had voorrang moeten verlenen aan de verdachte, die op een voorrangsweg reed. Het slachtoffer was onder invloed van alcohol en ketamine, stoffen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Naast de maximale taakstraf en een voorwaardelijke celstraf, om herhaling te voorkomen, moet de verdachte schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van in totaal 17.399 euro.