VELDHOVEN/BREDA - Een 24-jarige man uit Breda is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij sloeg na een avondje uit zijn vriendin met een halve baksteen op haar hoofd en maakte zich daarmee schuldig aan een poging tot doodslag. Naast de celstraf moet de verdachte zich onder meer ambulant laten behandelen aan zijn persoonlijkheidsproblematiek.


In augustus jl. was de verdachte samen met zijn vriendin, vrienden en familie op stap in Eindhoven. Hij was fors onder invloed van alcohol toen hij op de terugweg ruzie kreeg met zijn vriendin. Die ruzie leidde uiteindelijk tot een fysieke confrontatie voor haar huis in Veldhoven. Volgens eigen zeggen werd het toen “zwart" voor zijn ogen en rende hij naar haar toe met een halve baksteen in zijn hand. Hij sloeg haar vervolgens meerdere keren met die steen tegen haar hoofd. De verdachte werd uiteindelijk weggetrokken door zijn zus.

Wat begon als een gezellige avond uit met vrienden en familie, eindigde in een drama. Er mag van geluk worden gesproken dat de vrouw slechts twee zogeheten scheurwonden aan haar hoofd opliep. Voor haar was de aanval bijzonder angstig en pijnlijk. De geweldsuitbarsting had grote impact op haar, ook zal er altijd een litteken op haar voorhoofd zichtbaar blijven van de aanval. Verder speelde het incident zich af op straat en waren diverse mensen ongewild getuige van het geweld.

De rechtbank houdt er rekening mee dat de verdachte eerder is veroordeeld voor een geweldsdelict. Hij zat nog in de proeftijd van die veroordeling. De rechtbank bepaalt dat hij een daarvoor opgelegde voorwaardelijke taakstraf van 40 uur nu alsnog moet uitvoeren.

Persoonlijkheidsstoornis

Bij het bepalen van de straf voor de poging tot doodslag op zijn vriendin weegt de rechtbank mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was op het moment van het delict. Volgens een psycholoog is er namelijk sprake van een ongespecificeerde persoonlijkheidsstoornis. Om herhaling te voorkomen, legt de rechtbank een deels voorwaardelijke celstraf op en koppelt daar een aantal bijzondere voorwaarden aan. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering, moet hij zich ambulant laten behandelen en mag hij geen alcohol meer drinken. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 7.800 euro.