VELDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft mannen uit Veldhoven (21 jaar) en Tilburg (23 jaar) veroordeeld voor betrokkenheid bij een gewelddadige overval op een woning van een bejaarde man. Ze gaven een tip over een kluis in de slaapkamer aan een derde verdachte, die de daadwerkelijk overval pleegde. Deze derde verdachte moet nog voorkomen als de rapportages van de gedragsdeskundigen gereed zijn. De twee mannen die nu al terechtstonden voor hun rol als medeplichtigen krijgen gevangenisstraffen van respectievelijk 24 en 18 maanden, waarvan in beide gevallen 6 maanden voorwaardelijk.

De man uit Veldhoven werkte in november 2022 in de thuiszorg en kwam onder meer over de vloer bij een destijds 80-jarige man. De verdachte maakte op enige moment een foto van een kluis in de slaapkamer van de woning in Veldhoven en stuurde die naar de medeverdachte. Ook stuurde hij een afbeelding van het adres. De medeverdachte was door de Tilburger met de verdachte uit Veldhoven in contact gebracht, omdat hij wist dat die “iets wilde verdienen”.

Het was de medeverdachte die uiteindelijk de woning binnenging, de bewoner overmeesterde en het slachtoffer vastbond met een riem. Ook drukte hij een mes op zijn nek en sloeg met een hamer op zijn hoofd. Het slachtoffer liep meerdere hoofdwonden, gekneusde ribben, steekverwondingen in zijn nek, een snijwond op zijn wang, schaafwonden en mogelijk een hersenschudding op. De dader ging er vandoor met een telefoon, auto, portemonnee en de trouwring van de vrouw van het slachtoffer.

Groot aandeel

Volgens de rechtbank waren de verdachten uit Veldhoven en Tilburg weliswaar niet bij de overval aanwezig, maar hadden zij wel een groot aandeel. Zonder hun tip en het tot stand brengen van het contact met de medeverdachte, had de overval nooit plaatsgevonden. Zij waren zich er ook van bewust wat er zou gaan gebeuren. De rechtbank rekent het de Veldhovenaar zwaar aan dat hij misbruik maakte van zijn positie als thuiszorghulp. Hij zou kwetsbare mensen juist moeten helpen. Daarom krijgt hij een zwaardere straf dan de ander.

Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat de overval grote impact had op het leven van het slachtoffer en zijn gezin. Hij voelt zich niet meer veilig in zijn eigen woning en is angstig en wantrouwig naar anderen. Het slachtoffer stond doodsangsten uit en herbeleeft de gewelddadige overval dagelijks. Ook weegt mee dat de verdachten eerder zijn veroordeeld voor vermogensdelicten, waaronder een straatroof.

Al met al vindt de rechtbank celstraffen van 24 en 18 maanden op zijn plaats. In beide gevallen is 6 maanden daarvan voorwaardelijk. Dit is enerzijds om de verdachten ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan, anderzijds kan de rechtbank aan dat voorwaardelijke strafdeel een aantal bijzondere voorwaarden koppelen. Zo krijgen de verdachten een meldplicht bij de reclassering en moeten ze meewerken aan behandeling door een forensische zorgverlener. Ook krijgen ze een contactverbod met het slachtoffer en mogen ze geen contact hebben met elkaar en de medeverdachte.