CASTEREN/HULSEN - In Casteren en Hulsel werden in maart en mei van dit jaar bijna een vrouw van 18 en een meisje van 13 verkracht. Het maakte diepe indruk op ze. Kort na de tweede poging werd een 35-jarige man uit Diessen opgepakt als verdachte. Hij stond vanmiddag voor de rechter. De officier van justitie eiste een langdurige gevangenisstraf en tbs tegen de man.


Een avondje sporten eindigt in een nachtmerrie voor een jonge vrouw van 18. Op woensdagavond 25 maart rond 19.00 uur is ze aan het hardlopen in natuurgebied de Wagenbroeken in Casteren. Wanneer ze plots van de weg wordt getrokken door een onbekende man, weet ze een weiland in te vluchten. Ze wordt achtervolgd door de man en komt ten val. Hij houdt zijn hand voor haar mond: “Je moet je bek houden, anders vermoord ik je!” Terwijl de man zich verder aan haar vergrijpt en haar broek naar beneden probeert te trekken, bijt de slachtoffer haar belager in zijn vinger. Hij gaat ervandoor. Ondanks uitgebreid onderzoek weet de politie de man niet te pakken.

Nieuwe poging
De politie legt direct een link met de poging tot verkrachting in Casteren, wanneer op vrijdag 15 mei hetzelfde gebeurt bij een meisje van 13. Ze is aan het skeeleren wanneer ze die middag rond 14.00 uur de bosjes wordt ingetrokken. Haar belager is veel sterker en bindt haar vast met tiewraps. Ook krijgt het doodsbange meisje ducttape op haar mond. Terwijl hij haar betast laat de tape los. Het meisje gilt. Een stel dat hun hond toevallig uitlaat, schiet te hulp. Ze zien de verdachte vluchten. Terwijl de politie volop bezig is met het opsporen van de dader, meldt de verdachte zich op 21 mei op het politiebureau in Eersel. De 35-jarige man uit Diessen wordt direct aangehouden.

Intentie
In verschillende verklaringen bekent hij de feiten, maar hij ontkent de intentie te hebben gehad om zijn slachtoffers te verkrachten. De officier van justitie denkt daar anders over, onder meer door een belastende verklaring in zijn eerste verhoor. Daarnaast vindt het NFI op de binnenzijde van de onderbroek van het eerste slachtoffer DNA-sporen van de verdachte, terwijl hij stellig ontkent in de broek van de vrouw te zijn geweest. Maar ook in de tweede zaak is het voor de officier van justitie meer dan duidelijk wat zijn bedoeling was.

Voorbereidingshandelingen
Het OM heeft geen enkele reden om aan te nemen dat de intenties van de verdachte op 15 mei anders waren: “De ducttape en tiewraps passen veel beter bij een voorgenomen verkrachting dan bij een aanranding. Voordat hij toesloeg had hij nota bene de tape al afgescheurd en op zijn been geplakt.” Naast deze handelingen zijn er nog meer bewijzen die volgens het OM wijzen op een poging tot verkrachting. Zo heeft de man kort voor de feiten op zijn computer termen ingevoerd als: ‘young skate girl rape’. Die dragen bij aan het bewijs van de intentie die de verdachte heeft gehad.

Verstandelijk beperkt
De psycholoog stelt dat verdachte een licht verstandelijke beperking heeft, een sociale angststoornis met paniekaanvallen en een persoonlijkheid die zich kenmerkt door vermijdende afhankelijke en dwangmatige trekken en een stoornis in alcohol- en cannabisgebruik. De psycholoog is van mening dat deze stoornis de gedragskeuzes en gedragingen van verdachte hebben beïnvloed ten tijde van het plegen van de delicten en komt dan ook tot de conclusie dat de poging tot verkrachting in verminderde mate aan verdachte valt toe te rekenen.

Enorme impact
De officier van justitie stond tijdens de zitting uitvoerig stil bij de grote gevolgen voor de slachtoffers, op wie het hele gebeuren een ongekend grote impact heeft gehad. Over het jonge meisje: “Deze man heeft haar zoveel meer ontnomen dan haar lichamelijke integriteit. Kan dit meisje straks een normale seksuele relatie aangaan als je dit als 13-jarige hebt meegemaakt.” Dat het uiteindelijk voor beide feiten bij een poging is gebleven, is te danken aan deze meiden zelf en aan twee oplettende getuigen. Beide meiden hebben zich hevig verzet en geschreeuwd en gegild: “Gelukkig maar, want anders was dit ongetwijfeld heel anders afgelopen.”

Het OM eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar tegen de verdachte. Verder wordt de rechtbank gevraagd om tbs met voorwaarden op te leggen voor de duur van twee jaar. Uitspraak in de zaak is over twee weken.