EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 25-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met verpleging van overheidswege. Hij verkrachtte op gewelddadige wijze een minderjarige.

Tijdens nieuwjaarsnacht 2020 was de verdachte op stap in Eindhoven en kwam daar de toen 17-jarige tegen. Zij liepen richting huis en kwamen daarbij langs de woning met daarin zijn kamer. Daar gingen ze nog een sigaretje roken. In zijn kamer draaide de verdachte zijn deur op slot en begon handtastelijk te worden. Ondanks dat het slachtoffer aangaf dat zij geen seks wilde, heeft de verdachte haar uitgekleed en op gewelddadige wijze verkracht.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het gaat om een uitermate schokkende, ingrijpende, beangstigende en vernederende gebeurtenis voor het slachtoffer. Het voorval had en heeft nog steeds grote impact op haar leven en het leven van haar familie. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich slechts liet leiden door zijn eigen behoeften en geen enkele waarde hechtte aan de wil van het slachtoffer.

Ook weegt mee dat er volgens een psycholoog en een psychiater sprake is van een verstandelijke beperking en van antisociaal gedrag bij de verdachte. De rechtbank beschouwt hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat de kans op herhaling volgens de deskundigen groot is, wil de rechtbank de verdachte niet zonder behandeling terug de maatschappij insturen. Naast een celstraf van 2 jaar, legt de rechtbank daarom tbs met verpleging van overheidswege op. Daarnaast moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 5.300 euro.