EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man veroordeeld voor verkrachting van een 17-jarig meisje. Hij krijgt een gevangenisstraf van 20 maanden en terbeschikkingstelling met dwangverpleging.

Het meisje was in september 2021 aan het wandelen op het terrein van een GGZ-instelling in Eindhoven waar zij op dat moment verbleef.

De verdachte benaderde haar van achteren en pakte haar bij haar borsten vast. Toen het meisje wilde weglopen, zette de verdachte de achtervolging in en greep haar opnieuw vast; hij betastte haar borsten en geslachtsdeel. Op dat moment wist het meisje de noodknop van haar mobiele telefoon in te drukken en zo het alarmnummer te bellen. Toen de verdachte dit doorkreeg, pakte hij de telefoon af, verbrak de verbinding en gooide de telefoon weg. Vervolgens sleurde de verdachte het meisje mee de struiken in, duwde haar op de grond en heeft hij haar verkracht.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij een kwetsbaar meisje aanviel op een terrein waar zij zich veilig diende te voelen en waar zij haar zelfstandigheid en zelfredzaamheid aan het opbouwen was. De verdachte had enkel oog voor zijn eigen frustraties en lustgevoelens en bekommerde zich op geen enkel moment om het slachtoffer. Ook weegt mee dat hij weliswaar niet eerder voor zedendelicten, maar al wel eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld en daarvoor onder meer tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd.

Volgens deskundigen die de verdachte onderzochten, is er bij hem sprake van onder meer schizofrenie met paranoïde wanen en een antisociale persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank beschouwt hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Om de maatschappij tegen de verdachte te beschermen, legt de rechtbank – naast een celstraf – opnieuw tbs met dwangverpleging op. Ook moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 7.300 euro.