EINDHOVEN - De nachtrust in de Eindhovense buurt Burghplan wordt op 21 juli vorig jaar met een enorme knal verstoord. De oorzaak blijkt een explosie, die een hoekhuis aan de Moreelselaan grotendeels vernielt. Een 16-jarige bewoner ligt op het moment van de explosie te slapen op de bank in de woonkamer. Hij raakt zeer ernstig gewond. Gisteren stond een inmiddels 18-jarige verdachte in deze zaak voor de kinderrechter voor poging tot moord.

In het huis zijn naast het slachtoffer ook zijn moeder en zus aanwezig. Volgens de officier van justitie hebben zij hun zoon en broer horen gillen tijdens de brand en heeft dat diepe indruk gemaakt: “Moeder en zus zijn in mijn ogen aan de dood ontsnapt, ze hebben veel geluk gehad die nacht.” De schade aan de woning is enorm. De begane grond van het pand is geheel uitgebrand.

Sporen
Gelet op het sporenbeeld houdt de politie direct rekening met opzet en dat blijkt ook uit forensisch onderzoek. Al gauw komen letterlijk twee verdachten in beeld. Op camerabeelden van de achterburen zijn namelijk twee personen op een scooter te zien. De passagier loopt met een voorwerp naar de woning en rent binnen een minuut terug, waarna de explosie en de brand volgt. Op de scooter gaan beiden ervandoor.

Conflict
Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte die vandaag voor de rechter stond, de bijrijder van de scooter is en een conflict te hebben met het slachtoffer in de zaak. Met een Cobra en benzine is de brand gesticht door hem, zo bekent hij later. De identiteit van de tweede dader is onbekend gebleven. De verdachte wil daarover niets verklaren.

Slachtoffer
Het jonge slachtoffer raakte levensgevaarlijk gewond en werd wekenlang in het ziekenhuis kunstmatig in slaap en aan de beademing gehouden. Begin september is hij uit het ziekenhuis ontslagen. Hij heeft littekens over meer dan de helft van zijn lichaam overgehouden aan de brand.

Eis
Het OM eist 18 maanden cel en jeugd-tbs voor de Helmonder. Uitspraak is over één week.