EINDHOVEN - Handhavers van de gemeente en politieagenten die bij een controle op de naleving van de coronamaatregelen worden belaagd. Het gebeurde op 8 januari bij een delicatessenwinkel in Eindhoven. De officier van justitie was helder: “Het gaat mij niet om de discussie over de effectiviteit van de coronamaatregelen, het gaat mij niet om de daarbij gevoerde politieke en wetenschappelijke discussie, het gaat mij om het geweld dat is gepleegd tegen de politie. Een stuitende vorm van eigenrichting.”

Die vrijdag controleren handhavers van de gemeente de zaak aan de Kleine Berg in Eindhoven. Een aantal dagen eerder wilden ze dat ook al doen, maar vertrokken weer toen ze direct te maken kregen met agressief gedrag van de medewerkers. Op vrijdag worden ze ondersteund door twee agenten, die buiten de winkel paraat staan bij eventuele nieuwe excessen. Wanneer blijkt dat niemand in de winkel een mondkapje draagt, wordt een van de eigenaren gevraagd naar zijn identiteitsbewijs.

Wurgklem
Wanneer de man pertinent weigert dit te laten zien aan de handhavers, komen de agenten de winkel binnen. De eigenaar vordert de agenten te vertrekken en terwijl de politie met de man in gesprek probeert te gaan, komt de partner van de man al filmend met zijn telefoon tussen beide partijen staan. Er ontstaat een worsteling met een van de agenten, die bij zijn nek wordt gepakt. De officier van justitie: “De agent wordt de adem ontnomen vanwege een wurgklem om zijn nek. De andere agent wordt geschopt door de verdachte, die met enige moeite wordt aangehouden.” Later blijkt sprake te zijn van een spierkneuzing boven haar knie en in het bot van haar knie. De agent die bij zijn nek wordt gepakt loopt meerdere spierkneuzingen en bloeduitstortingen op in zijn nek.

Onbegrijpelijk
Volgens het OM kan het kan niet zo zijn dat ondernemers zelf maar bepalen hoe zij omgaan met de coronaregels. De officier van justitie vindt het te gek voor woorden wat er gebeurd is: “Een onbegrijpelijke geweldshandeling tegen politieagenten”, zo noemt hij het. “Zij verdienen respect en bescherming, strafrechtelijke bescherming tegen verdachten die menen geweld te moeten plegen tegen politieambtenaren in functie.”

Goed beeld
Onder meer door de verklaringen van de betrokkenen, maar ook door camerabeelden die van het incident zijn gemaakt, is er een goed beeld van wat er in de winkel is gebeurd. Dat het geweld een gevolg was van een controle, doet volgens de officier niets af aan wat er is gebeurd: “Iedereen heeft zijn recht op een privémening, maar men heeft nu eenmaal de strafwet en ook de Wet op de publieke gezondheid te gehoorzamen.

Eis
Gelet op de achtergrond van het incident, het zware geweld tegen agenten en de persoonlijke omstandigheden van de man, komt het OM tot een strafeis van drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Voor het niet dragen van een mondkapje komt daar een boete van 95 euro bovenop als het aan het OM ligt. De rechter doet later deze middag uitspraak.