EINDHOVEN - In juni 2018 wordt een jongetje van net acht jaar door zijn vader meegenomen vanaf de Kruisstraat in Eindhoven. Zijn neef stond al klaar met een ander voertuig om de twee op te vangen. De ontvoering is een nieuw dieptepunt in een heftige strijd om het kind tussen vader en moeder. De geschiedenis kwam vandaag uitgebreid aan bod tijdens een emotionele zitting. Een zitting waarbij ook naar de toekomst werd gekeken: “Ik hoop dat moeder en zoon nog een aantal jaren in rust met elkaar kunnen doorbrengen. Rust is het enige dat zij willen.” Tegen de vader eiste ze een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar.


Van rust was de afgelopen jaren nauwelijks sprake. Een turbulente relatie ontaardt in ruzie tussen vader en moeder en rechter spreekt zich meerdere keren uit. Afspraken over de omgangsregeling worden keer op keer geschonden door de vader. Het conflict leidt in april 2018 in een uithuisplaatsing. Moeder en zoon worden ondergebracht op een geheim adres, maar vader weet zijn zoontje op te sporen en mee te nemen. Ze rijden naar België en na een tijdje rijden via Parijs naar Spanje. Het jongetje wordt in februari 2019 in Barcelona gevonden door de politie en herenigd met zijn moeder. Vader is spoorloos. Zijn neef wordt wel opgepakt. Pas een aantal weken geleden werd de vader aangehouden in een vakantiehuisje in Oosterhout.

Terreur
De vader is in alles veel te ver gegaan, vindt de officier van justitie: “In plaats van zich te houden aan afspraken intimideert hij zijn ex, haar familie en de hulpverlening eromheen.” Ook na de ontvoering blijft de angst voor de vader, die eerder dit jaar plots weer opduikt bij een geheime locatie in Zandvoort. Moeder vindt een zendertje onder haar auto. De rust is opnieuw verstoord en alles wat het jongetje in die tijd had opgebouwd in zijn nieuwe woonplaats is abrupt beëindigd. Kortom: weer van school af, weer een andere verblijfplaats: “Op dit moment bevinden zij zich in een onvoorstelbaar moeilijke situatie. Alle contacten met familie en vrienden moesten noodgedwongen weer worden verbroken. Het is slopend omdat zij niet weten wanneer er echt een einde komt aan de terreur van de afgelopen jaren.”

Forse gevangenisstraf
De ontvoering en alles daaromheen rechtvaardigt in de ogen van het Openbaar Ministerie (OM) geen andere sanctie dan een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf: “Ik hoop dat moeder en zoon hierdoor in ieder nog een aantal vormende jaren in rust met elkaar kunnen doorbrengen. Rust is het enige dat zij willen. Daarom eis ik tegen de vader een gevangenisstraf van vijf jaar.” Ook de neef moet volgens het OM de cel in omdat hij de vader hielp met de ontvoering en hem hielp uit handen te houden van de politie. De nieuwe vriendin van de vader stond vandaag ook voor de rechter. Tegen haar is de maximale werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist omdat ze hielp met de voorbereiding van de ontvoering. De rechter doet over twee weken uitspraak.