EINDHOVEN - De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld voor medeplegen van gewoontewitwassen en het bezit van een vuurwapen tot een gevangenisstraf van 42 maanden.

De verdachte is vrijgesproken van het bezit van (ruim) een kilo cocaïne en van het voorhanden hebben van (nog) een vuurwapen met een grote hoeveelheid munitie. De officier van justitie had bewezenverklaring gevorderd voor alle hiervoor genoemde feiten, en had een gevangenisstraf van 72 maanden geëist. De raadsman van verdachte had vrijspraak bepleit voor alle feiten.

12,5 miljoen euro
De verdachte heeft gedurende enkele maanden in een woning in Eindhoven een zeer grote hoeveelheid geld, ruim 12,5 miljoen euro, beheerd en bewaakt. Hij deed dit samen met anderen. Hij werd aangestuurd door een onbekend gebleven derde, van wie alleen de Encrochat-naam bekend is. Deze persoon gaf ook opdrachten aan de veroordeelde man om geld te geven aan andere personen. Omdat deze gegevens pas achteraf konden worden achterhaald, is in dit onderzoek niet bekend geworden wie de andere betrokken personen zijn.