EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 48-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Hij reed met zijn auto de woning van zijn vriendin binnen nadat hij haar betrapte met een ander.

De verdachte betrapte zijn vriendin in maart jl. toen hij naar haar woning in Eindhoven ging. Bij die confrontatie dreigde hij de andere man "kapot te schieten" en verliet vervolgens boos de woning. Hij stapte in zijn auto en reed door een tuinhek en de tuin, via de achtergevel de woonkamer binnen. Zijn vriendin en de man waren op het moment van binnenrijden niet meer in de woonkamer.

Twee dagen eerder bedreigde de verdachte zijn vriendin via WhatsApp met de dood.

Geen poging tot doodslag
Volgens de officier van justitie was er sprake van een dubbele poging tot doodslag. De rechtbank oordeelt anders. Er is niet gebleken dat de verdachte bewust het plan had om zijn vriendin en de man om het leven te brengen. Daarnaast waren zij allebei niet in de woonkamer aanwezig toen de verdachte met zijn auto binnenreed. Uit verklaringen van de verdachte en getuigen blijkt dat er enige tijd zat tussen het moment dat de auto door het tuinhek kwam (dat gaf niet in één keer mee) en de achtergevel binnenreed. Het is niet logisch dat iemand die op dat moment in de woonkamer was en goed zicht had op de tuin, in de kamer zou blijven staan. Het ging om een luidruchtige en opvallende actie. Er was daardoor tijd genoeg om te vluchten voor het naderend gevaar. De rechtbank vindt dan ook dat er geen sprake is van een dubbele poging tot doodslag. Wel maakte de verdachte zich schuldig aan bedreiging.

Compleet misdragen
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte zich compleet heeft misdragen. Het lijkt erop dat hij een enorm machtsvertoon heeft willen tentoonspreiden. Dit is alle perken te buiten gegaan. Zeker omdat er ook kinderen in de woning aanwezig waren, die getuige hebben moeten zijn van dit handelen. De schade aan de woning en de inboedel was daarnaast enorm. Het hekwerk van de tuin van de vriendin en van haar buren is omver gegaan, de twee pilaren waar de poorten aanhingen zijn losgekomen uit hun betonnen fundering, fietsen en een step zijn kapot gereden en de gehele achtergevel van de woning was vernield. Er lagen in de woonkamer en keuken blokken kalkzandsteen van 90 tot 100 kilo waardoor ook meubels zeer beschadigd waren.

Daarnaast stuurde de verdachte zeer onaangename en buitenproportioneel nare berichten aan zijn vriendin. In zijn voordeel weegt mee dat de verdachte uit zichzelf inmiddels een groot bedrag aan schade heeft vergoed en heeft aangegeven alle schade op zich te nemen en dat hij heeft meegewerkt met het onderzoek. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 9 maanden op zijn plaats. Het agressieprobleem en de controledrang van de man baren de rechtbank wel zorgen. Zeker nu tijdens de behandeling van de strafzaak bleek dat de relatie met zijn vriendin weer was hersteld en zij beiden aangeven met elkaar verder te willen. Het is aan de verdachte zijn problemen aan te pakken en de verantwoordelijkheid voor het verloop van de relatie niet volledig bij het gedrag van zijn vriendin te leggen. Als stok achter de deur legt de rechtbank daarom 2 maanden cel voorwaardelijk op.