EINDHOVEN/ARNHEM - Twee meisjes van 13 en 14 jaar lopen in april 2019 weg in Arnhem. Het blijkt het begin van een nachtmerrie die werkelijkheid wordt voor de meisjes. Ze worden later in Eindhoven door een groep jongens seksueel misbruikt. De verdachten in de zaak stonden vandaag voor de rechter: ‘Deze jonge meiden zijn gereduceerd tot een gebruiksvoorwerp en dat reken ik de verdachten zwaar aan.’ Een van de verdachten stond tevens terecht voor zedenfeiten ten aanzien van een derde minderjarig meisje.


Het is 22 april 2019 wanneer er bij de politie een melding binnenkomt over de twee minderjarige meisjes. Vlakbij de woning van een de twee worden ze door een auto met daarin een vage bekende opgepikt en naar een huis in hun woonplaats gebracht, waar hun telefoons worden afgepakt. Daarna gaat de reis verder naar het zuiden van het land. Het jongste meisje weet een paar dagen later via Snapchat te laten weten dat ze in Eindhoven zit en verkracht is. Op 25 april worden de meisjes aangetroffen in een woning in Eindhoven. Wat is er precies gebeurd die dagen? Het is de hoofdvraag in het onderzoek dat volgt.

Verkrachtingen

Al gauw is duidelijk dat er op ernstige wijze misbruik is gemaakt van de meisjes. De officier van justitie was helder: ‘Ze zijn seksueel misbruikt door een groepje oudere jongens. Het is als ouders een van je grootste nachtmerries.’ Ze doelt onder meer op een incident dat al tijdens de reis naar Eindhoven plaatsvond. Als ‘betaling’ voor het vervoer wilde een van de verdachten oraal bevredigd worden, wat ook gebeurde. Later worden de slachtoffers verkracht en vindt er meermalen ‘vrijwillig’ seksueel contact plaats met verschillende verdachten. Een van de meisjes werd hierbij ontmaagd. Uit het onderzoek kwam ook een derde slachtoffer naar voren van een van de verdachten. Zij zou over langere tijd seksueel door hem zijn misbruikt en daar zou verdachte ook video-opnames van hebben gemaakt.

Strafbaarheid

De meisjes zagen er weliswaar ouder uit en logen over hun leeftijd. Volgens de officier van justitie doet dat niets af aan de strafbaarheid: ‘Het is wel iets wat ik heb meegenomen bij het bepalen van de strafeis, maar dat geldt in strafverzwarende zin nog sterker voor het feit dat deze meisjes collectief gereduceerd zijn tot een gebruiksvoorwerp. Dat neem ik deze verdachten ontzettend kwalijk.’

Gevangenisstraffen

Tegen de hoofdverdachte eist het OM een gevangenisstraf van vijf jaar. Tegen vier andere verdachten werden onder meer gevangenisstraffen van 15 maanden tot 4 jaar, deels voorwaardelijk, geëist. Het OM vroeg vrijspraak voor een zesde verdachte omdat er tegen hem onvoldoende bewijs zou zijn. Alle verdachten zouden verder een contactverbod van vijf jaar moeten krijgen, in de hoop dat dit bijdraagt aan het veiligheidsgevoel van de slachtoffers.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.