VALKENSWAARD - Medio vorig jaar kwam er in Valkenswaard een einde aan een lange strooptocht door twee Roemenen, die met maar één doel naar ons land kwamen: stelen. Tal van bedrijven werden slachtoffer van het tweetal, dat veel geweld gebruikte om binnen te komen: “Deze mannen gingen door roeien en ruiten en zorgden voor een enorme schade.” Vandaag stonden ze voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist lange gevangenisstraffen.

Exemplarisch voor de zaak is een groot gat in de muur van een tankstation aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard. Om sigaretten weg te halen, zijn ze op 22 juni 2020 letterlijk door de muur binnengekomen. Kort daarna worden ze opgepakt en al gauw stapelen de verdenkingen zich op. In de weken en maanden voor deze kraak zijn er namelijk tal van bedrijfsinbraken in onder meer Leende, Helmond, Hilvarenbeek, Overloon, Nieuwkuijk en Ridderkerk. De buit bestaat vooral uit geld, maar ook elektronica is populair bij de Roemenen.

Werkwijze
Uit het onderzoek is gebleken dat de twee vanuit Roemenië met de auto naar België reden, waar ze vlak over de grens een hotelkamer huurden. Vanuit daar gingen ze op rooftocht in ons land. Na hun aanhouding werden in de hotelkamer onder meer een laptop en een camera gevonden die bij inbraken werden meegenomen. Bij de bedrijven namen ze niet alleen spullen mee, maar lieten ze ook sporen achter, die het OM als bewijs ziet voor hun betrokkenheid bij de zaak. Op meerdere plekken werd bijvoorbeeld DNA gevonden en ook in de telefoons van de twee vond de politie aanwijzingen dat ze betrokken waren bij een groot aantal inbraken.

Mobiel banditisme
Deze zaak is een treffend voorbeeld van mobiel banditisme, een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes. De officier van justitie: “De impact op ondernemers en andere mensen die slachtoffer worden van dit soort bendes is bijzonder groot. Het OM vindt het belangrijk om een sterk signaal af te geven tegen deze vorm van criminaliteit door hoge straffen te eisen.”

Strafeis
Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat ze verantwoordelijk zijn geweest voor de enorme schade die is aangericht: “Ze zijn hier alleen maar naartoe gekomen om te stelen, niet meer en niet minder. Deze vorm van criminaliteit is onacceptabel en wat ons betreft passen hier alleen onvoorwaardelijke celstraffen. Het feit dat deze mannen in meerdere landen al zijn veroordeeld voor soortgelijke feiten, geeft te denken. Het zijn voor ons allemaal strafverzwarende omstandigheden en daarom eisen wij voor deze verdachten celstraffen van 2,5 jaar en 4,5 jaar.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.