EINDHOVEN - De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag 2 mannen voor hun aandeel in het geweld tijdens de rellen tegen de politie in Eindhoven. Ze krijgen gevangenisstraffen van 5 en 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

Een grote groep mensen demonstreerde 24 januari jl. in het centrum van Eindhoven tegen ‘de lockdown en politiegeweld’. De demonstratie zou zich richten tegen de lockdown en voor de vrijheid van demonstreren. Op enig moment liep het uit de hand. Een deel van de demonstranten richtte zich fysiek en verbaal tegen de aanwezige politie. Zo werden er onder meer stenen en fietsen gegooid richting de agenten. Ook werden ruiten van onder meer winkels en het station ingegooid en werden winkels geplunderd. Daarnaast werd een auto van ProRail op zijn kop gegooid en in brand gestoken.

De verdachten hadden beiden een andere rol in dit openlijk geweld. Een man uit Mierlo (34 jaar) gooide stenen naar de politie en politiebusjes, sloeg en schopte tegen een politiebusje en brak een spiegel af. Hij krijgt 6 maanden cel, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Een 19-jarige man uit Best gooide stenen richting de politie en de politiebusjes, hielp de auto van ProRail omver te gooien en plunderde sigaretten uit een supermarkt. Hij krijgt 5 maanden cel, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De voorwaardelijke straffen zijn om herhaling te voorkomen. Ook moeten de mannen een schadevergoeding betalen.

Bij het bepalen van de straffen houdt de politierechter er rekening mee dat er grof geweld is gepleegd tegen mensen en goederen. De mannen zijn daar volledig in meegegaan, hebben gedurende langere tijd aan dat geweld deelgenomen en hebben daar een actieve rol in gespeeld.

De zaken van 2 andere verdachten werden vandaag aangehouden en worden op 24 februari behandeld.

Vorige week vrijdag veroordeelde de politie al 4 relschoppers tot gevangenisstraffen. En dinsdag kregen 3 minderjarigen jeugddetentie voor hun betrokkenheid bij de rellen in Eindhoven.