VELDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft drie mannen uit Veldhoven (24, 48 en 58 jaar) en een man uit Helmond (23 jaar) veroordeeld tot celstraffen van 3 jaar. Ze zijn verantwoordelijk voor een wilde schietpartij op straat, waarbij één slachtoffer in het been werd geraakt en drie anderen ternauwernood aan de kogels wisten te ontkomen.

De verdachten kwamen in oktober 2019 in de omgeving van de Traverse in Veldhoven een auto tegen met daarin vier familieleden van een woonwagenkamp met wie zij een langlopend conflict hebben. Op enig moment kwamen de auto’s in botsing en schoten de verdachten op de inzittenden van de andere auto.

Eén van de inzittenden werd door een kogel in zijn been geraakt. Hij sprong sa

men met de andere slachtoffers uit de auto en zette het op een rennen. Drie mannen klommen uiteindelijk bij het politiebureau in Veldhoven over het hek de binnenplaats op en de vierde man werd in een tuin in de omgeving aangetroffen.


De slachtoffers wezen direct – onafhankelijk van elkaar – de verdachten aan als hun belagers. Die verklaringen worden ondersteund door onder meer DNA-matches, een geluidsfragment van een beveiligingscamera, aangetroffen hulzen en patronen en de locatie daarvan, de in-schotbeschadigingen in de auto van de slachtoffers en de daarbij behorende vermoedelijke schotbaan, de schotwond van één van de slachtoffers en de aangetroffen wapens en munitie op de plaats delict.

De rechtbank vindt dat er sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachten, wat betekent dat zij allemaal evenzeer aansprakelijk zijn voor de gebeurtenissen. Het is daarbij niet van belang wie precies wat heeft gedaan. De verdachten krijgen dan ook allemaal dezelfde straf.

Gebrek aan respect voor andermans leven

De verdachten veroorzaakten niet alleen een levensgevaarlijke situatie voor de slachtoffers, maar ook voor de omwonenden en toevallige voorbijgangers. Het was bijzonder beangstigend voor de mensen die op een rustige zondagavond hun hond uitlieten of onderweg naar huis van het sporten waren. Dit blijkt ook uit de verklaringen van enkele getuigen. Het voorval laat bovendien zien dat de verdachten een absoluut gebrek aan respect hebben voor het leven van een ander. Dat zij een conflict in de familiesfeer zo hebben laten escaleren rekent de rechtbank de verdachten zeer aan.