DEURNE - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 17-jarig meisje veroordeeld tot 100 dagen jeugddetentie, waarvan 97 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 100 uur. Het meisje dwong een minderjarige medebewoner van een internaat in Deurne tot betaalde seks met twee jongemannen. Deze 21-jarige Eindhovenaren krijgen celstraffen van 5 en 6 maanden.


Het meisje woonde met het destijds 17-jarige slachtoffer in het internaat en regelde in augustus 2019 een seksafspraak voor haar met de twee jongemannen. Zij gaven de verdachte geld en hadden vervolgens om en om seks met het slachtoffer in het bos bij het internaat. De ene verdachte erkende dit, de ander ontkende. Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat beide verdachten tegen betaling seks hadden met het slachtoffer.

De verdediging verzocht de Eindhovenaren geen straf op te leggen. De jongemannen zouden in de veronderstelling zijn geweest dat het slachtoffer volwassen was. De rechtbank veegt dit van tafel. Er waren voldoende aanwijzingen dat zij mogelijk minderjarig was en niet geheel vrijwillig meeging. Zo wierp de 17-jarige verdachte zich op als pooier en werd het slachtoffer op geen enkele wijze betrokken bij de onderhandelingen. Daarnaast had zij een gelaten houding en zag ze er jeugdig uit. De locatie en alle overige omstandigheden samen hadden bij de verdachten de alarmbellen moeten doen rinkelen. De rechtbank oordeelt dan ook dat de verdachten zich van de ware leeftijd van het slachtoffer hadden moeten verzekeren.

Kwetsbare meisjes
Bij het bepalen van de straf van de 17-jarige verdachte houdt de rechtbank er rekening mee dat de meisjes op een internaat zaten waar veelal kwetsbare jongeren met ernstige problematiek verblijven. Een dergelijke instelling is bij uitstek de plaats waar het slachtoffer zich veilig had moeten kunnen voelen. De verdachte heeft dat gevoel van veiligheid en van eigenwaarde van het slachtoffer ernstig aangetast. Het slachtoffer dacht bovendien dat het meisje een vriendin van haar was.

De rechtbank houdt ook rekening met de kwetsbaarheid van de verdachte. De rechtbank legt de jeugddetentie grotendeels voorwaardelijk op om haar ervan te weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Daarnaast krijgt het meisje 100 uur werkstraf. Aan de voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt het meisje een meldplicht bij de jeugdreclassering en moet zij meewerken aan een ambulante behandeling.

Onbeschermde seks
In het geval van de jongemannen weegt mee dat zij onbeschermde seks met het slachtoffer hadden. Dit neemt de rechtbank hen zeer kwalijk. Daarnaast filmde één van de verdachten zichzelf en het slachtoffer terwijl zij seks hadden. Dit was voor het slachtoffer vernederend en beangstigend. Het risico bestaat immers dat de opnames door anderen worden bekeken en voor altijd op het internet beschikbaar blijven.

De rechtbank neemt als uitgangspunt een celstraf van 4 maanden voor betaalde seks met een 17-jarige. In dit geval komt daar voor de ene verdachte 1 maand extra cel bij, omdat het ging om een ernstige vorm van ontucht, zonder bescherming. De andere verdachte krijgt 2 maanden extra cel omdat hij ook nog eens filmde.

Schadevergoeding
De drie verdachten moeten ten slotte ieder een schadevergoeding betalen van iets meer dan 1.100 euro. De verdachte die filmde moet daarvoor nog eens 250 euro extra aan het slachtoffer betalen.