EINDHOVEN - In de achtertuin van een woning midden in een Eindhovense woonwijk, troffen we dinsdagochtend totaal 46 vaten aan, die waren gevuld met grondstoffen voor drugsproductie. We hielden drie mannen aan voor hun vermoedelijke betrokkenheid.

Getuigen attendeerden ons op een busje, waar twee mannen in overalls spullen uitlaadden. De getuigen vertrouwden het niet en meldden dit. Collega’s troffen vervolgens in een partytent in de achtertuin van het huis aan de Honthorststraat totaal 46 vaten van 20 liter grondstoffen aan, die gebruikt worden voor de productie van synthetische drugs. Daarbij gaat het onder andere om zwavelzuur en zoutzuur. Het busje was inmiddels vertrokken, maar een oplettende getuige had het kenteken genoteerd. Dit busje werd een klein uurtje later getraceerd op de rijksweg A67 en aan de kant gezet.

Aanhoudingen
In het busje zat één persoon, een man van 29 jaar uit Polen. Hij werd aangehouden. Bij de woning hielden we al twee andere mannen aan, die in de woning aanwezig waren. Het gaat om een 32-jarige Amsterdammer en de bewoner van het huis. De drie verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

Gevaarlijke situatie
Bij het onderzoek ter plaatse kregen we assistentie van een adviseur gevaarlijke stoffen van de brandweer. De vaten met chemicaliën werden uiteindelijk ter vernietiging afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Een medewerker van de woningbouwvereniging nam ter plaatse poolshoogte in verband met de gevaarzetting in een drukke woonwijk door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid van deze chemicaliën.