VALKENSWAARD - Een onverklaarbaar dure auto en merkkledingaccessoires. Goederen die vaak gebruikt worden om crimineel verkregen geld wit te wassen én waar vandaag ook beslag op is gelegd in een onderzoek naar witwassen. In alle vroegte stapte de politie vanochtend binnen op twee adressen in Valkenswaard en hield drie verdachten (21, 51 en 53 jaar) aan op verdenking van witwassen.


Onderzoek
De verdachten waren al enige tijd in beeld bij de politie, omdat hun levensstijl niet overeenkwam met hun inkomen en ze in het bezit waren van onverklaarbaar dure goederen en een voertuig.

Het gaat om de 21-jarige bewoonster van een woning aan de Jeneverbeslaan in Valkenswaard en de bewoners (51 en 53 jaar, de ouders van de 21-jarige vrouw) van een andere woning aan Rijt in Valkenswaard. Ze zijn alle drie aangehouden.

Beslag
In dit onderzoek werd de auto van de 21-jarige verdachte in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op dure designer tassen. Het vermoeden bestaat dat dit voertuig en de tassen met criminele activiteiten zijn verdiend. De politie onderzoekt de mogelijkheid om deze goederen als crimineel vermogen aan te merken en af te pakken.


Het afpakken van crimineel geld is namelijk een belangrijk onderdeel van de strijd tegen zowel de georganiseerde misdaad en de kleinere, veelvoorkomende criminaliteit. Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is de drijfveer, het motief en de opbrengst van nagenoeg alle criminaliteit. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee.