EINDHOVEN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep 24 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen een 50-jarige man uit Eindhoven. Hij wordt ervan verdacht in 2015 Tommie van der Burg uit Best te hebben doodgeschoten. Ook wordt hij verdacht van een grove mishandeling van het slachtoffer in 2014. De strafeis in hoger beroep is voor beide feiten. De rechtbank heeft in december 2017 22 jaar gevangenisstraf opgelegd.

In de nacht van 13 april 2015 draait het slachtoffer met zijn auto het parkeerterrein op van het Van der Valkhotel in Eindhoven. Hij staat bij de slagboom voor het terrein en daar wordt hij opgewacht door een schutter. Op camerabeelden is te zien dat deze naar de bestuurderszijde van de auto loopt en Van der Burg van dichtbij door het hoofd schiet. Het slachtoffer overlijdt, de dader rent weg.

Onderzoek

Na intensief onderzoek in de moordzaak komt de nu 50-jarige man als verdachte in beeld. Hij zou de schutter zijn, maar ook verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige mishandeling van het slachtoffer, een jaar eerder. Tommie van der Burg is in april 2014 in elkaar geslagen met onder andere een ijzeren staaf. De verwondingen die hij daarbij opliep waren zo ernstig dat dit als poging doodslag wordt gekwalificeerd.

Het precieze motief van de moord is onduidelijk gebleven. Uit onder andere de analyse van tekstberichten en verblijflocaties van de verdachte blijkt dat hij samenspande met zijn ex-vriendin. In eerste aanleg stond zij ook terecht voor de moord op Tommie van der Burg, zij wordt gezien als tipgever. De vrouw gaf door waar het slachtoffer zich bevond, de schutter kon zo toeslaan. De rechtbank legde haar een gevangenisstraf op van zes jaar. In deze zaak is haar hoger beroep niet doorgezet.

Bewijs

In de zaak is door het OM een kroongetuige opgevoerd. Tegen hem zou de schutter hebben toegegeven de moord op Tommie van der Burg te hebben gepleegd. Het hof gaf tijdens een eerdere zitting aan de verklaring van de kroongetuige vooralsnog niet te gebruiken als bewijs. Het OM vindt de verklaring van de kroongetuige betrouwbaar maar stelt ook zonder deze verklaring voldoende bewijs te zien om de verdachte te veroordelen voor de moord. Zo is zijn DNA aangetroffen op patroonhulzen die zijn gevonden op de plek van de moord .

De advocaat-generaal noemde de moord vandaag in de zittingszaal een kille en brute liquidatie. “Alles was deze nacht tot in de puntjes voorbereid. De schutter doemde op uit het niets. Op een donkere afgelegen plek. <…/> Tommie had geen schijn van kans en werd afgeschoten als een beest.<…/> Met deze moord heeft verdachte blijk gegeven van een volkomen gebrek aan respect voor het leven van een medemens. Hij heeft niet alleen op gewelddadige wijze welbewust Tommie het leven ontnomen, maar ook aan de nabestaanden, in het bijzonder zijn moeder onherstelbaar verlies en groot verdriet toegebracht.”