EINDHOVEN - Bijna twee weken geleden ging het in de Eindhovense binnenstad helemaal mis. Op zondag 24 januari belaagde een grote groep relschoppers de politie. Er werd onder meer gegooid met stenen, fietsen en golfballen. Maar ook winkelruiten werden ingegooid, de Jumbo City in het station geplunderd en op verschillende plekken werd brand gesticht en werden andere vernielingen gepleegd. Er is een groot aantal aanhoudingen verricht en vandaag stonden de eerste vier verdachten voor de rechter. Er werden onvoorwaardelijke celstraffen geëist door het Openbaar Ministerie (OM): “Met demonstreren had dit helemaal niets te maken, dit was rellen om te rellen.”

De officieren van justitie hadden geen goed woord over voor het gedrag van de mannen: “Zij hebben zich op schandalige manier misdragen. Ze lieten een spoor van vernielingen achter in Eindhoven. Mensen moesten machteloos toekijken hoe hun eigendommen, hun fietsen, auto’s, winkels en hun woonomgeving genadeloos werden vernield. En daar hebben deze vier mannen een aandeel in gehad. Dat is grof, schandalig en verwerpelijk”, klonk het vanmorgen in de zittingszaal.

Geen steun maar stenen
Het OM neemt de zaak hoog op en begrijpt de woedende reacties over de rellen goed: “Dat juist de mensen die het al zo zwaar hebben, het opnieuw voor de kiezen kregen, maakt dat de maatschappelijke verontwaardiging zo groot was. En met demonstreren had het al helemaal niets van doen. Dit was rellen om te rellen en volstrekt onschuldigen zijn het slachtoffer geworden, waaronder politiemensen. Zij verdienen ons respect, onze steun. Waar onze politiemensen bescherming verdienden, moesten zij beschermende kleding aan en in plaats van steun kregen zij stenen.”

Laag bij de grond
Eén van de mannen die vandaag voor de rechter stond is een 24-jarige man uit Eindhoven. Zijn arrestatie door agenten in burger was live te zien op televisie. Hij gooide eerder met stenen en een fiets naar de politie. Ook schold hij agenten uit. De man is geen onbeschreven blad en eerder veroordeeld voor geweldplegingen, onder meer tegen agenten. Ook dat weegt het OM mee: “Het zijn allemaal strafverzwarende omstandigheden. Een geldboete of een werkstraf is in onze ogen sowieso niet passend in deze zaak. Daarvoor zijn de feiten te ernstig.” Het OM wil dat de man zes maanden celstraf krijgt voor zijn aandeel bij de rellen.

Stenen uit bestrating
Ook voor de anderen verdachten eist het OM onvoorwaardelijke celstraffen. Een 19-jarige Eindhovenaar maakte zich ook schuldig aan de rellen door stenen uit de bestrating te trekken en in de groep tegenover een linie politie/ME te staan, terwijl er met blikjes, golfballen en stenen werd gegooid. Tegen deze man werd vijf maanden gevangenisstraf geëist.

Auto ProRail
Een auto van ProRail werd tijdens de rellen omgegooid en in brand gestoken. De beelden van de auto stonden symbool voor de rellen in de lichtstad. Een net achttienjarige Eindhovenaar was op beelden te zien. Hij sloeg en trapte tegen de auto en hielp bij het omver duwen van het voertuig, dat daarna in brand werd gestoken. Het OM vindt het schokkend dat de man ondanks zijn jonge leeftijd dit soort ernstige feiten pleegt en wil de hij vijf maanden de cel in gaat.

Straatmeubilair
Een 18-jarige man uit Helmond vernielde in de Eindhovense binnenstad terrasmeubilair en gooide met stenen richting een voertuig van de ME. Het OM wil ook voor deze man een onvoorwaardelijke celstraf. Voor zijn aandeel bij de rellen eist het OM negen weken gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk.