EINDHOVEN - Een 59-jarige man is door de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een celstraf van 6 weken, waarvan 3 weken voorwaardelijk. Hij belemmerde de politie bij de aanhouding van zijn partner, die in hun winkel in Eindhoven weigerde zijn identiteitsbewijs te tonen in verband met handhaving van de mondkapjesplicht, en mishandelde daarbij twee agenten.


Handhavers van de gemeente Eindhoven spraken 8 januari jl. de medewerkers van een winkel in het centrum aan op het niet dragen van een mondkapje. Omdat de mede-eigenaar van de winkel zich niet wilde legitimeren aan de handhavers, kwam de politie erbij. Toen agenten de mede-eigenaar wilden arresteren, omdat hij bleef weigeren zich te legitimeren, kwam de verdachte – de echtgenoot en mede-eigenaar – tussenbeide. Hij nam een agent in een wurggreep en schopte de andere agent tegen haar been. Uiteindelijk wisten de agenten de verdachte te overmeesteren en namen hem en zijn partner mee naar het politiebureau. Vandaag verscheen de verdachte, die in België woont, op een zogeheten snelrechtzitting bij de politierechter.

Het hele voorval komt voort uit het niet naleven van de mondkapjesplicht. Volgens de verdachte hoefde hij geen mondkapje te dragen in zijn winkel. De politierechter oordeelt dat hij dit wel degelijk had moeten doen. In de wet staat namelijk dat het dragen van mondkapjes verplicht is in een publieke binnenruimte, zoals in de winkel van de verdachte. De winkel was geopend op het moment van de controle.

Verdachte lijdt aan een auto-immuunziekte, maar heeft niet aannemelijk gemaakt dat hij op grond daarvan geen mondkapje hoefde te dragen. De rechter rekent het de verdachte aan dat de situatie vervolgens uit de hand liep, omdat hij alle medewerking aan de handhavers en agenten weigerde. De verdachte mishandelde uiteindelijk twee agenten en maakte het hun op agressieve wijze onmogelijk hun werk te doen. Dit alles rechtvaardigt volgens de politierechter dat de verdachte een deels onvoorwaardelijke celstraf krijgt. Tot slot moet hij de agenten schadevergoedingen betalen van in totaal 850 euro.