EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 59-jarige man uit Eindhoven vrijgesproken van schuld aan een ongeval waarbij 2 jonge kinderen ernstig gewond raakten in een ski- en partycentrum.


De man is eigenaar van de indoor skihal waar lessen worden gegeven en een aanliggende feestzaal met bar in Eindhoven. In augustus 2017 was de zaal verhuurd aan een gezelschap voor een feest. Tijdens het feest is een aantal kinderen naar de skihal gegaan en zijn twee kinderen van 2 en 7 jaar op de skibaan ernstig gewond geraakt; ze liepen onder meer tweede- en derdegraads brandwonden en botbreuken op. De kinderen kwamen vermoedelijk tussen de bewegende skimat en een vast gedeelte van de skihelling terecht. Volgens de officier van justitie is dit aan de eigenaar van het ski- en partycentrum te wijten.

De rechtbank kan op basis van het dossier niet vaststellen dat de eigenaar inderdaad in voldoende mate onzorgvuldig of nalatig is geweest en daarvoor strafbaar is. De eigenaar verhuurde de feestzaal al zo’n 10 jaar regelmatig aan dezelfde groep mensen als dit keer. De persoon die de zaal had gehuurd was steeds aanwezig. De eigenaar vertrouwde erop dat het zoals gebruikelijk zonder problemen zou verlopen en vertrok daarom op enig moment. Volgens de eigenaar mochten bezoekers van de feestzaal niet in de skihal komen en was dat ook bekend.

Het is onduidelijk gebleven of er al kinderen aanwezig waren toen de feestruimte in aanwezigheid van de eigenaar voor het feest gereed werd gemaakt en of er kinderen, gasten en/of mensen van de organisatie tussen het partycentrum en de skihal heen en weer hebben gelopen. Ook is niet helder geworden of de gebruikers van de feestzaal wisten dat ze niet in de skihal mochten komen en of het gebruikelijk was dat daar toch kinderen speelden en/of er dan volwassenen bij waren.

Tot slot is niet duidelijk hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren en hoe de kinderen gewond zijn geraakt. Details hierover ontbreken in het dossier. De eigenaar heeft aangegeven dat de skibaan niet zomaar door een eenvoudige druk op de knop in werking kon worden gezet. Al met al ziet de rechtbank onvoldoende bewijs om de man te verwijten dat hij in voldoende mate schuld heeft aan het ongeval. Hij wordt dan ook vrijgesproken.