EINDHOVEN - Bij diverse integrale ondermijningsacties in de regio Eindhoven zijn er de afgelopen dagen vele bedrijven, auto’s en vrachtauto’s gecontroleerd in het kader de strijd tegen ondermijning. Daarbij zijn personen aangehouden voor de handel in drugs en witwassen, is er een voormalig drugslab ontdekt en zijn er verboden wapens in beslag genomen. Daarnaast was er extra aandacht voor mensenhandel en zijn er massagesalons bezocht.


Op 25 en 26 juni werden er diverse integrale controles uitgevoerd in de regio Eindhoven. Samen met de Douane, Koninklijke Marechaussee en de Gemeente werden er tientallen bedrijven bezocht en zijn er vele voertuigen gecontroleerd. De integrale controles en bezoeken vonden plaats om ondermijnende praktijken uit te sluiten en gelijktijdig bewustwording en weerbaarheid te creëren, het netwerk te verbreden en informatie op te halen. Zo bestrijden en verstoren we ondermijnende criminaliteit.

Aanhoudingen drugsdealers, ontdekking voormalig drugslab en diverse wapens in beslag genomen
Tijdens de actiedagen zijn er 3 mannen aangehouden die wij verdenken van de handel in verdovende middelen. Een van de mannen had diverse geprepareerde zakjes met drugs bij zich. Ook had hij een grote som geld op zak. Daarnaast hebben we een persoon aangehouden voor het vervoeren van drugs en voor witwassen. Na de aanhouding is de woning van deze persoon bezocht en hier is ook een grote som contant geld aangetroffen. In Eersel is in een pand een voormalig drugslab ontdekt. Hier wordt nog nader onderzoek naar gedaan.

De Douane vond in een verborgen ruimte in een auto tienduizenden euro’s aan contant geld. Ook hier werd de woning bezocht van de bestuurder en werden er verschillende wapens aangetroffen en PGP -telefoons. Dit zijn telefoons die vooral onder criminelen populair zijn omdat zij hiermee door versleuteling van data “ongestoord ”kunnen communiceren met elkaar.

Bij de controle van een voertuig werden er 260 hennepstekjes ontdekt en kwam men op het spoor van interessante adressen. En die interesse bleek niet ongegrond. In een van de panden werden er productiemiddelen gevonden voor het opzetten van hennepkwekerijen.

Tijdens de verschillende verkeerscontroles op beide dagen zijn tal van boetes uitgedeeld voor onder andere het rijden onder invloed, het in bezit hebben van verboden wapens en voor het rijden zonder rijbewijs. De bestuurder zonder rijbewijs liep al voor de 7de keer tegen de lamp. Zijn auto is dan ook in beslag genomen.

Tijdens de actiedagen zijn er diverse massagesalons bezocht. Massagesalons zijn extra kwetsbaar als het gaat om mensenhandel. Tijdens deze bezoeken werden er situaties aangetroffen die om extra aandacht vragen waarbij de wet- en regelgeving niet juist werd nageleefd.

Ondermijning; een risico voor de maatschappij.
Ondermijning is een groot maatschappelijk probleem. De winsten voor criminelen zijn enorm. Deze vorm van criminaliteit zorgt hierdoor voor een ernstige ondermijning van onze samenleving. Het grote geld zorgt daarnaast voor een enorme aantrekkingskracht, zowel voor criminele netwerken, als voor jongeren die hierdoor de criminaliteit ingezogen worden. Veel geld zorgt er ook voor dat de belangen voor criminelen steeds groter worden.

Wat kun je doen tegen ondermijnende criminaliteit?
Iedereen kan te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. Zie, hoor of ruik je onraad? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, bel hiervoor 0800-7000.