EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging. Hij maakte zich schuldig aan 10 zedendelicten waaronder verkrachtingen, aanrandingen en ontucht.

In juli 2019 overmeesterde een man in Eindhoven een Franse toeriste, nam haar op een scooter mee en dwong haar op een verlaten stuk van een park tot het ondergaan van seksuele handelingen. Een paar dagen later nam dezelfde dader een 15-jarig meisje mee op zijn scooter naar een bosgebied tussen Valkenswaard en Aalst. Ook haar dwong hij tot het ondergaan van seksuele handelingen. Binnen 12 uur na de aangifte van dit meisje, werd de verdachte aangehouden. Hij was eerder veroordeeld voor een zedendelict, had een scooter op zijn naam staan en zijn uiterlijke kenmerken kwamen overeen met de omschrijvingen van de slachtoffers en de gemaakte compositietekening van de dader.

Omdat de slachtoffers beiden verklaarden dat de seksuele handelingen door de dader waren gefilmd, richtte de politie zich vervolgens op de mobiele telefoon van de verdachte. Op de telefoon stonden niet alleen filmpjes van de Franse toeriste en het 15-jarige meisje, maar ook foto's en filmpjes van andere vrouwen en meisjes. Na uitgebreid onderzoek bleek de verdachte zich sinds januari 2017 schuldig te hebben gemaakt aan 3 verkrachtingen, 4 aanrandingen en het plegen van ontuchtige handelingen met een aantal kinderen. Van de 10 slachtoffers waren er 8 minderjarig, variërend in leeftijd van 12 tot 16 jaar. Omdat hij zijn daden met deze minderjarige slachtoffers filmde en door andere seksueel getinte afbeeldingen van meisjes op zijn telefoon te verzamelen, maakte de verdachte zich ook schuldig aan het bezit van kinderporno. Daarnaast acht de rechtbank hem schuldig aan mishandeling van zijn toenmalige vriendin in mei 2019.

Mensonterend
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte zich op gewetenloze wijze vergreep aan de slachtoffers. Zijn handelen ging meer dan eens gepaard met geweld, bedreiging, vernedering, onderdrukking, manipulatie, chantage en valse beloften. De verdachte ging bijvoorbeeld stoïcijns door terwijl hij wist dat zijn slachtoffers soms pijn hadden. Een groot deel van zijn daden heeft de verdachte gefilmd. Op deze beelden is te zien wat voor mensonterende seksuele en deels sadistische handelingen hij verrichtte. De verdachte had volstrekt lak aan zijn slachtoffers. Voor de vrouwen en meisjes hadden de voorvallen ingrijpende gevolgen. Verschillende slachtoffers dachten zelfs dat zij de ontmoeting met de verdachte niet zouden overleven.

Maatschappij beschermen

De rechtbank weegt verder mee dat de verdachte eerder is veroordeeld voor een verkrachting. Hij kreeg destijds jeugddetentie en een zogeheten PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen). Deze forse veroordeling en de daaropvolgende begeleiding en behandeling hadden kennelijk onvoldoende effect op de verdachte en zijn gedrag. De rechtbank vindt daarom dat de verdachte een langdurige celstraf verdient en dat hij opnieuw behandeld moet worden. Bij de duur van die straf kijkt de rechtbank naar de landelijke oriëntatiepunten voor dergelijke vergrijpen én houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens een psycholoog en een psychiater is namelijk sprake van een antisociale- en narcistische persoonlijkheidsstoornis. Als de verdachte niet wordt behandeld voor die problematiek, is er een grote kans op herhaling. Om de maatschappij te beschermen, vindt de rechtbank het daarom noodzakelijk een langdurige klinische behandeling op te leggen in de vorm van tbs met dwangverpleging.

De rechtbank bepaalt tot slot dat de verdachte 8 slachtoffers die om een schadevergoeding verzochten, in totaal ruim 49.000 euro moet betalen.

De link naar de uitspraak werkt zo snel mogelijk.