EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden. De verdachte dwong via internet 5 minderjarige meisjes seksuele handelingen bij zichzelf te verrichtten. Ook had hij hiervan filmpjes en afbeeldingen in bezit en zette hij deze op sociale media.

De verdachte drong zich tussen juni 2015 en juni 2019 via chatberichten op aan 5 meisjes en viel hen over een langere periode op een dwangmatige manier lastig. Ze moesten in hun thuisomgeving, meestal in hun eigen slaapkamer, seksuele handelingen bij zichzelf verrichtten terwijl de verdachte toekeek. Een aantal afbeeldingen hiervan zette hij op sociale media. De verdachte is niet alleen schuldig aan misbruik, maar ook aan het maken en bezit van kinderporno.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte enkel oog had voor zijn eigen seksuele behoefte. Hij hield op geen enkele manier rekening met de gevoelens van de slachtoffers en de mogelijke nadelige gevolgen van zijn handelen voor hun ontwikkeling. Voor al zijn slachtoffers geldt dat het misbruik grote impact op hen had en nog steeds heeft. Het is bovendien zeer kwetsend voor de meisjes dat de verdachte afbeeldingen van hen op sociale media zette.

Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat er volgens een psychiater en een psycholoog sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens van de verdachte. De deskundigen menen dat er een grote kans op herhaling is als de verdachte niet wordt behandeld. Daarom legt de rechtbank, naast een celstraf van 40 maanden, tbs met voorwaarden op. De verdachte moet zich onder meer laten opnemen in een zorgstelling, ambulant laten behandelen en mag geen drugs of alcohol gebruiken. Ook mag hij niet op het internet, moet hij contact met minderjarigen vermijden en mag hij geen contact hebben met de slachtoffers.Daarnaast moet de verdachte 3 meisjes die een schadevergoeding vroegen, in totaal een bedrag van bijna 10.000 euro betalen.