EINDHOVEN - Een 27-jarige man uit Eindhoven is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor twee gewapende straatroven en de voorbereiding van een derde overval. De rechtbank Oost-Brabant legt een 28-jarige jarige plaatsgenoot 2 jaar cel op voor zijn aandeel in een straatroof en de voorbereiding van een overval.


De mannen beroofden in januari jl. een persoon op straat in Eindhoven. Zij plaatsten een GPS-tracker onder de auto van het slachtoffer en volgden hem op die manier tot bij zijn woning. De 27-jarige bedreigde het slachtoffer met een vuurwapen en eiste geld en zijn horloge. Hij maakte wat geld buit en sloeg uiteindelijk op de vlucht. Een aantal dagen daarvoor pleegde deze verdachte ook al een straatroof. Hij ging op dezelfde wijze te werk en nam toen een auto en een telefoon mee. In februari 2020 greep de politie in terwijl de verdachten zich bezighielden met de voorbereiding van een nieuwe overval. Ze hebben een vuurwapen, bivakmutsen en een GPS-tracker in bezit gehad. Die tracker was bedoeld om onder een auto te plaatsen, zodat de verdachten opnieuw iemand konden volgen en op een later moment konden beroven.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de overval vooraf was gepland en goed was voorbereid. De verdachten werkten bewust en nauw samen bij de straatroof en de voorbereiding van een overval. Daarom worden alle handelingen van de 27-jarige man ook toegerekend aan de medeverdachte. De verdachten waren alleen uit op geld en trokken zich niets aan van de slachtoffers. Eén van hen verklaarde dat hij nog steeds dagelijks last heeft van de gevolgen van de overval. Ook weegt mee dat de verdachten op geen enkele wijze verantwoordelijkheid nemen voor het aangedane leed en ze toonden evenmin berouw.