GELDROP - Op 7 augustus 2022 kwam een 65-jarige man uit Geldrop om het leven toen hij op het terrein van Landgoed Kasteel Geldrop werd geraakt door een metalen bal die werd gebruikt tijdens de Highland Games, een traditioneel Schots volksspel. Na uitgebreid onderzoek heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten om de werper niet te vervolgen.


Het slachtoffer was als bezoeker aanwezig op het landgoed, toen hij werd geraakt door een metalen bal, die tijdens de Highland Games door één van de deelnemers was weggeslingerd. De man was op dat moment geen toeschouwer, maar liep achter een metershoge heg op een pad, dat geen onderdeel uitmaakte van het evenemententerrein. Toegesnelde hulpdiensten konden niets meer voor hem betekenen.

Onderzoek

Direct na het incident werd een onderzoek gestart naar hoe het ongeluk kon gebeuren. Er werd met een groot aantal getuigen gesproken. Het gaat onder meer om mensen die het ongeluk zagen gebeuren, maar ook om een deskundige uit Schotland. Er is gekeken naar de rol van de werper van de kogel. Uit niets blijkt dat hem iets te verwijten valt. Hij wordt dan ook niet verder vervolgd. De man was eerder als verdachte aangemerkt, maar van een verdenking is geen sprake meer. Zijn zaak wordt dus geseponeerd. De nabestaanden van het slachtoffer en de man die de bal gooide zijn door het OM op de hoogte gebracht van deze beslissing.

Geen vergunning

De gemeente had geen vergunning afgegeven voor het evenement. Er blijkt bij de gemeente ook geen aanvraag of melding te zijn gedaan. Het Functioneel Parket van het OM doet nog wel verder onderzoek naar de organisatie van het evenement. Bekeken wordt of die iets te verwijten valt. Dat onderzoek loopt nog.