HAPERT - Vier mannen uit de gemeenten Bladel, Eersel en Beuningen waren in juni 2022 betrokken bij een openlijke geweldpleging na afloop van de kermis in Hapert, waarvan twee mannen het slachtoffer werden. De zaak kreeg uitgebreid aandacht in opsporingsprogramma’s en dat leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de vier. Ze stonden vandaag voor de rechter. Het OM eist een gevangenisstraf tegen een man uit de gemeente Beuningen. Tegen drie anderen worden werkstraffen geëist.

Het geweld vond plaats op zondag 19 juni rond 1.30 uur op de Oude Provinciale Weg. Eerder die avond was er een woordenwisseling geweest tussen een aantal jongens van beide partijen in het centrum van Hapert. Twee mannen uit Luyksgestel zaten met een vriend in de auto om naar huis te gaan, toen die zou zijn bespuugd. Eenmaal uit de auto vielen er over en weer klappen. Er werd fors geweld gebruikt, met name door een toen 20-jarige man uit de gemeente Beuningen. Een van de mannen uit Luyksgestel werd door hem op de grond vastgehouden en kreeg vervolgens een groot aantal klappen tegen zijn hoofd. De man liep onder meer een gebroken neus op. Ook de andere mannen hebben een aandeel in de vechtpartij gehad. De vier gingen ervandoor en bleven geruime tijd spoorloos.

Beelden

De mishandeling werd opgenomen door een camera. Omdat lang onduidelijk bleef wie de verdachten waren, zijn de beelden getoond in uitzendingen van Bureau Brabant en Opsporing Verzocht. Het leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de vier verdachten. Dankzij verklaringen, de camerabeelden en afgeluisterde telefoongesprekken heeft het OM een goed beeld gekregen van de rol die iedere verdachte had in het geweld. De officier van justitie gaf op zitting aan dat er geen noemenswaardige aanleiding lijkt te zijn geweest voor zoveel geweld: ‘Alcohol heeft in deze zaak mogelijk een ontremmende rol gespeeld, net als het groepsgevoel.’

Strafeis

Het OM heeft nauw gekeken naar de rol van alle verdachten. Alle vier hebben in meer of mindere mate een bijdrage geleverd aan het geweld en geen van hen heeft zich daarvan gedistantieerd. De officier van justitie onderstreepte de rol van de man van 20, die volgens haar het grootste aandeel had in het geweld. Tegen hem eiste ze een gevangenisstraf van vier maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen de andere mannen is een taakstraf van 100 uur geëist en een maand gevangenisstraf geheel voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.