EINDHOVEN/GELDROP - De rechtbank Oost-Brabant heeft 16 veroordeelden die deel uitmaakten van een illegale online gokorganisatie veroordeeld tot het betalen van in totaal ruim 24 miljoen euro aan de Staat. Dit was het geldelijke voordeel die zij behaalden uit het illegaal aanbieden van online gokspellen in Nederland.


In het onderzoek 'Rykiel' bracht het Openbaar Ministerie 31 verdachten - waarvan 13 bedrijven - voor de rechter vanwege het illegaal aanbieden van online gokspellen in Nederland. In december 2018 veroordeelde de rechtbank de 3 leidinggevenden, afkomstig uit Eindhoven en Geldrop, van de gokorganisatie tot celstraffen van 2 jaar (2 verdachten) en 16 maanden (1 verdachte). Ook moesten zij geldboetes betalen van 100.000 euro. Een ontwikkelaar van spelsoftware en de financiële adviseurs van het bedrijf kregen celstraffen tussen de 7 en 12 maanden. De overige verdachten - werknemers van het bedrijf, de moeder van één van de hoofdverdachten en de (ex)partners van twee hoofdverdachten - kregen voornamelijk taakstraffen, soms met een voorwaardelijke celstraf. Aan de bedrijven werden geldboetes opgelegd tot 20.000 euro. De meeste veroordeelden stelden hoger beroep in.

Ontnemingszaken

Het Openbaar Ministerie startte vervolgens een procedure om voordeel dat uit de strafbare feiten was verkregen van 17 veroordeelden af te pakken. De rechtbank stelt vandaag vast dat 16 veroordeelden inderdaad illegaal voordeel haalden uit de criminele activiteiten en dat het verkregen voordeel van hen kan worden afgenomen. Omdat de ontnemingszaak onnodig lang heeft geduurd, past de rechtbank een korting van 10% toe op het bedrag dat zij moeten afstaan.

De hoofdverdachten moeten respectievelijk ruim 6,2 miljoen euro, ruim 2,5 miljoen euro en bijna 700.000 euro betalen. Hun bedrijven moeten in totaal ruim 13 miljoen euro afstaan aan de Staat. De partners, financieel adviseurs en werknemers moeten bedragen afstaan tussen de ruim 113.000 en ruim 632.000 euro.