VALKENSWAARD - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 2 mannen van 55 en 43 jaar opnieuw vrijgesproken van moord. Ze werden ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de moord op een garagehouder uit Valkenswaard. Het hof veroordeelt hen net als de rechtbank Oost-Brabant wél voor brandstichting en drugsbezit.

In december 2014 wordt het slachtoffer in zijn garage doodgeschoten. Op camerabeelden is de schietpartij te zien, maar de schutter is niet herkenbaar in beeld. Er zijn ook geen getuigen die de schutter of de auto waarin hij zich heeft verplaatst hebben gezien.
Hoewel het dossier aanwijzingen bevat over de mogelijke betrokkenheid van de 2 mannen, kan het hof hun betrokkenheid niet direct vaststellen. Daarom worden de mannen vrijgesproken van het medeplegen van en medeplichtigheid aan moord.

Brandstichting
De 55-jarige man wordt wel veroordeeld voor brandstichting van een auto. Volgens de rechtbank was dit de vluchtauto van de schutter, maar dat kan het hof niet met zekerheid zeggen.

De man wordt voor de brandstichting veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 maanden. Daarbij is al rekening gehouden met 1 maand aftrek vanwege de overschrijding van de redelijke termijn.

Drugsbezit
Bij de aanhouding van de 43-jarige man, trof de politie ongeveer 15.000 xtc-pillen aan. Het hof veroordeelt hem daarom tot 18 maanden gevangenisstraf. Ook bij hem is bij deze straf al rekening gehouden met schending van de redelijke termijn en is de straf met 2 maanden ingekort.

Nu beide mannen zijn vrijgesproken van hun betrokkenheid bij de moord, kunnen de gevorderde schadevergoedingen door de nabestaanden niet worden toegewezen.