EINDHOVEN - Een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Hij pleegde 8 woninginbraken en 2 diefstallen. Een 49-jarige Eindhovenaar krijgt 140 uur taakstraf en 2 maanden voorwaardelijke celstraf voor opzetheling van de gestolen goederen.


De 45-jarige man sloeg tussen februari 2018 en januari 2020 toe in onder meer Eindhoven, Sint Oedenrode, Schijndel en Son en Breugel. Hij haalde uit woningen geld, laptops, sieraden, horloges en gereedschap weg. De Eindhovenaar nam de gestolen goederen van 4 inbraken over, terwijl hij wist dat de spullen van diefstal afkomstig waren.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de inbreker geen enkel respect toont voor de eigendommen van een ander en veel schade en overlast heeft veroorzaakt. Met de diefstal van persoonlijke spullen zijn de benadeelden bovendien eigendommen kwijtgeraakt die vaak emotionele waarde hebben en die onvervangbaar zijn. De rechtbank weegt verder mee dat de verdachte de woningen, waaronder ook de slaapkamers, vaak uitgebreid heeft doorzocht. De inbraken hadden al met al forse impact op de benadeelden. De inbreker hield trok zich van die gevoelens niets aan en handelde uit puur winstbejag. Ook is hij meerdere keren eerder voor soortgelijke delicten veroordeeld.

De rechtbank rekent het de heler aan dat hij voor een illegaal circuit van goedkope goederen zorgde. Hierdoor wordt de reguliere, eerlijke handel verstoord en schade toegebracht. Ook hem ging het alleen om het maken van winst. De heler is niet eerder veroordeeld. Omdat de rechtbank meent dat er een kans op herhaling is, krijgt de heler - naast een taakstraf - een voorwaardelijke celstraf.