EINDHOVEN -

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 18-jarige jongen uit Helmond veroordeeld voor een drievoudige poging tot moord. Hij krijgt 18 maanden jeugddetentie, een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-TBS) en moet verplicht meewerken aan behandeling voor zijn problematiek. Ook moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 160.000 euro.

De toen minderjarige verdachte maakte in juli 2020 met een andere jongen een explosief door zwaar vuurwerk aan een flesje benzine vast te maken. Ze reden vervolgens op een scooter naar de woning van iemand met wie de verdachte ruzie had. Hij gooide midden in de nacht het explosief door de ruit van de woonkamer van de woning in Eindhoven en ging er vervolgens vandoor.

De jongen met wie de verdachte ruzie had, lag op dat moment in de woonkamer op de bank. Zijn zus en moeder waren boven. Het slachtoffer wist levend uit de woning te komen, maar was voor tweederde deel van zijn lichaam verbrand. Hierdoor moest hij in coma gehouden worden. Hij zal nog lange tijd moeten revalideren. Het huis van de familie is volledig onbewoonbaar na de brandstichting.