VALKENSWAARD - Ruim een half jaar geleden vindt er in Valkenswaard een gewelddadige overval plaats op een woning. De bewoner raakt zeer ernstig gewond door een messteek. Snel optreden van de politie leidt niet veel later tot de aanhouding van drie verdachten, waarvan er één nog maar veertien jaar is. Ze stonden vandaag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) neemt de zaak hoog op: “Met messen naar een huis toegaan om daar de bewoner zo toe te takelen dat hij het maar net overleeft. Het is bijna niet te geloven.”

Het is bijna zaterdag 2 mei 2020 wanneer de bewoner van een huis aan de Maastrichterweg in Valkenswaard kort voor middernacht glasgerinkel hoort. De dubbele ruit van het washok blijkt ingeslagen. Wanneer hij even later de deur opent, staat hij oog in oog met drie donker geklede mannen met zogenoemde Anonymous-maskers. Ze zijn gewapend met een mes. Hij wordt door de drie mannen geschopt, geslagen en gestoken met een mes. De buurman komt af op de herrie, waarop de drie daders er snel vandoor gaan. Het slachtoffer verkeert in levensgevaar. Als gevolg van de steek met het mes loopt hij een slagaderlijke bloeding en een zenuwbeschadiging op. Ruim een half jaar later heeft hij nog altijd functieverlies aan zijn vingers en krachtverlies in zijn hand. Terwijl de man nog door ambulancepersoneel wordt behandeld, start de politie een onderzoek en een zoektocht naar de daders.

Arrestaties
Die zoektocht heeft al gauw succes. Een alerte agent die van de overval gehoord heeft, ziet kort na de overval een scooter in Valkenswaard staan met daarop twee donker geklede jongens. Wanneer hij de rugzak van de bijrijder wil controleren, haalt de jongen snel iets uit zijn rugzak. Het blijkt een wit Anonymous-masker te zijn. De twee jongens van 22 en 18 jaar uit Helmond en Valkenswaard worden direct aangehouden. In de broekzak van de bijrijder wordt ook een mes gevonden. Later blijkt uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat hier bloed en spierweefsel van het slachtoffer op zit. Het geeft aan hoe diep er is ingestoken op het slachtoffer. De telefoons van de jongens worden ook in beslag genomen. Opvallend is dat de toestellen op dat moment in op vliegtuigstand staan. In die modus zendt het toestel geen signalen uit.

Bewijs
Het strafdossier bevat een keur aan bewijs tegen het drietal, dat mogelijk uit was op drugs in de woning. De officier van justitie haalt onder meer getuigen aan tijdens de zitting: “Meerdere getuigen zeggen dat ze vlak voor overval drie jongens hebben gezien in de buurt van de woning. Kort na de overval hoorden ze een scooter hard wegrijden. Verder wordt vlakbij de woning in een heg een handschoen gevonden met daarop bloed. Volgens het NFI is het bloed van het slachtoffer. Ook wordt er DNA op gevonden van de jongen die als laatste werd aangehouden.” De officier doelt op een jongen van slechts veertien jaar oud. Hij is enkele dagen na de overval opgepakt. In de telefoons van de twee anderen worden namelijk berichten gevonden die hem in verband brengen met de overval. Kort voor de overval wordt in chats de planning doorgenomen, net als de rolverdeling. De jongen van veertien stuurt onder andere: “Ewa bro, we doen die shit 3mans he?”, waarmee de voorbereiding onmiskenbaar naar voren komt.

“Fiks 3niffis”
Volgens het OM is het meer dan duidelijk dat deze drie de overval samen hebben gepleegd. Uit de chats blijkt dat de 14-jarige de initiator was van de overval: “Fiks 3niffis”, waarmee wordt gevraagd om drie messen te regelen. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij al meerdere keren met de politie in aanraking geweest, onder meer in verband met het plegen van een overval op een tankstation. Ook de Helmonder blijkt geen ongeschreven blad. Zo was hij een aantal jaren geleden betrokken bij een straatroof en meerdere diefstallen. Bij het bepalen van de strafeis heeft het OM niet alleen rekening gehouden met de ernst van de feiten en het verleden van de verdachten. De officier van justitie: “Bij zowel de jongste als de oudste verdachte zijn stoornissen vastgesteld en behandeling is noodzakelijk, onder meer gelet op het relatief hoge risico op herhaling.

Meer feiten
Voor dit tweetal kwam niet alleen de overval vandaag op zitting aan de orde. De 14-jarige zou in februari in zijn woonplaats een agent hebben verwond toen hij zich verzette bij een controle. Hij bleek twee messen op zak te hebben. In december vorig jaar zou hij begeleiders van de jeugdbescherming en de gemeente en met de dood hebben bedreigd. De man uit Helmond was betrokken bij twee mishandelingen, die vorig jaar juli en augustus werden gepleegd. De mishandeling van augustus vond plaats bij een zorginstelling, waar hij ook een deur vernielde.

Eisen
Tegen de twee oudsten eist het OM een gevangenisstraf voor de duurt van 5 en 4,5 jaar. Vanwege de aard en de ernst van het feit vindt het OM daarom een onvoorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden passend voor de jongen van 14 jaar, die deze tijd al heeft vastgezeten. Vanwege stoornissen is behandeling noodzakelijk, onder meer om te voorkomen dat hij opnieuw de fout in gaat. Daarom eist het OM naast jeugddetentie een voorwaardelijke jeugd-tbs, met een proeftijd van twee jaar, waarbij de jongen zich aan bijzondere voorwaarden moeten houden, zoals geadviseerd door de Raad voor de Kinderbescherming. Ook moet hij een nog openstaande werkstraf deels uitvoeren: vijftig van de honderd uur.