HOOGE MIERDE - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 23-jarige man en twee mannen van 21 jaar (allen uit Spanje) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 jaar. Met stevig geweld overvielen ze een bewoner in een woning in Hooge Mierde.


De verdachten gingen in de ochtend van 8 december 2022 vanuit België naar de woning om daar een schuld te innen bij een Portugese arbeidsmigrant. Ze sloegen het slachtoffer tegen het hoofd, sloegen met een mes op zijn hoofd en zetten dat mes op zijn gezicht. Ook schopten ze het slachtoffer meerdere keren tegen zijn borst en ribben. Terwijl één van de verdachten bij het slachtoffer bleef, gingen de anderen boven goederen uit zijn kamer halen. Ze gingen er vandoor met een telefoon, een PlayStation en kleding en schoenen.

Het karakter van de woningoverval laat zien dat de mannen er niet voor terugschrikken om zwaar geweld tegen anderen te gebruiken, oordeelt de rechtbank. Het dossier ademt een drugsgerelateerde sfeer. In die context komt grof geweld puur voor het geld vaker voor.
Voor het slachtoffer was het ongetwijfeld een bijzonder beangstigende en traumatische ervaring waarvan hij nog jarenlang last kan hebben.

Anders dan de officier van justitie ziet de rechtbank geen aanleiding om een deel van de celstraf voorwaardelijk op te leggen. Omdat de mannen samen optrokken krijgen zij een gelijke celstraf van 3 jaar.