EINDHOVEN - Tijdens een handhavingscontrole worden bij een bedrijfspand in Eindhoven 225.000 XTC-pillen en een grote hoeveelheid precursoren gevonden. De 42-jarige verdachte, een werknemer van het bedrijf, staat vandaag terecht. Het Openbaar Ministerie eist 6 jaar cel tegen de man.

De zaak komt aan het licht als de politie op 17 oktober 2023 een handhavingsactie uitvoert in Eindhoven. Een speurhond verdovende middelen, ook wel drugshond genoemd, slaat aan op een auto bij een bedrijfspand. Het pand wordt onderzocht en er worden allerlei chemische stoffen gevonden voor de productie van synthetische drugs. Bovendien worden er maar liefst 225.000 XTC-pillen gevonden.

Onderzoek

Al snel meldt een van de werknemers van het bedrijf zich bij de politie en bekent dat hij de drugs en precursoren heeft opgeslagen. Aanvullend onderzoek bevestigt de bekentenis. Het OM gaat ervan uit dat de man zelfstandig gehandeld heeft en dat de eigenaren of overige werknemers niet op de hoogte waren van de aanwezigheid van de drugs.

Eerder veroordeeld

De man werd eerder al veroordeeld voor drugsdelicten. Ten tijde van het delict was hij onder voorwaarden vrij; dat wordt ook wel ‘voorwaardelijke invrijheidstelling’ genoemd. De officier van justitie: ‘De verdachte is al twee keer eerder veroordeeld voor soortgelijke drugsfeiten en dat legt behoorlijk veel gewicht in de schaal. De dreiging van een gevangenisstraf heeft de man er niet van weerhouden om opnieuw de fout in te gaan.’ In deze zaak eist het OM 6 jaar cel en daarnaast de herroeping van de voorlopige invrijheidstelling van 852 dagen.