EINDHOVEN - Een 54-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij maakte zich schuldig aan een reeks winkeldiefstallen.

De verdachte pleegde de diefstallen tussen januari en juni jl. in onder meer Best, Veghel en Veldhoven. Hij bezocht steeds andere filialen van vaak dezelfde winkelketeneigenaar in onze provincie, soms zelfs in twee verschillende plaatsen op één dag. De verdachte gebruikte bij zijn diefstallen een hoogstwaarschijnlijk geprepareerde tas. Daardoor gingen de alarmpoortjes niet af toen hij de winkel verliet. De verdachte maakte onder meer grote hoeveelheden douchegel, koffie, zeep, shampoo en huidverzorgingsproducten buit.

De rechtbank oordeelt dat sprake is van mobiel banditisme. Bij het bepalen van de straf weegt mee dat de verdachte een zeer omvangrijk strafblad heeft. Ook is hem in het verleden een zogeheten ISD-maatregel (Inrichting Stelselmatige Daders) opgelegd. Dit alles heeft de verdachte er niet van weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Bij de rechter-commissaris verklaarde hij zelfs dat celstraf een risico van het vak is. Het lijkt er dan ook op dat de verdachte niet bereid is zijn criminele gedrag te veranderen. Mede hierom legt de rechtbank, anders dan de officier van justitie eiste, geen ISD-maatregel maar een langdurige celstraf op. Aan het voorwaardelijke strafdeel koppelt de rechtbank als stok achter de deur een proeftijd van 3 jaar.