HOOGELOON - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 36-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 2 maanden voor een gewapende woningoverval in Hoogeloon. Ook maakte hij gebruik van een valse werkgeversverklaring bij zijn verzoek tot schorsing van zijn voorlopige hechtenis. Een 22-jarige man gaat 4 jaar de cel in voor zijn aandeel in de overval.

De verdachten reden in april jl. naar Hoogeloon en belden daar aan bij een woning. Toen de bewoner de deur opendeed, duwden de gemaskerde verdachten hem terug de woning in en bedreigden hem met een vuurwapen. Ook zijn dochter, die op de commotie afkwam, kreeg het wapen op zich gericht en er werd geroepen dat ze haar ‘kapot zouden schieten’. Vervolgens ging één van de verdachten naar boven en vond daar een kluis. Op dat moment werden de verdachten opgeschrikt door enkele buren en gingen ze er vandoor. De kluis bleef achter in de tuin. Later bleken er diverse sieraden te zijn gestolen.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten een zeer laffe en gewetenloze daad pleegden, namelijk een overval op bewoners in hun eigen woning. De slachtoffers werden onder meer geduwd en er is gedreigd met een vuurwapen en met woorden. Dit was een zeer traumatische ervaring voor de slachtoffers. De rechtbank weegt ook mee dat de verdachten eerder zijn veroordeeld voor soortgelijke delicten en dat zij blijven ontkennen iets met de overval te maken te hebben. Daarmee blijven voor de slachtoffers belangrijke vragen onopgehelderd. Zo willen zij graag weten waarom nu juist zij werden uitgekozen als doelwit en of ze met een echt wapen zijn bedreigd.

De rechtbank vindt dat beide verdachten evenveel bijdroegen aan de woningoverval en daarom krijgen zij hiervoor ieder een celstraf van 4 jaar. De 36-jarige man krijgt 2 maanden extra cel omdat hij in mei jl. bij een verzoek tot schorsing van zijn voorarrest bij de rechtbank gebruikmaakte van een valse werkgeversverklaring. Bovendien moeten de verdachten de bewoner en zijn dochter schadevergoedingen betalen van ieder ruim 3.000 euro.

De verwijzing naar de uitspraak volgt zo spoedig mogelijk.