EINDHOVEN - Een 29-jarige man uit Veldhoven krijgt 30 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor zijn rol als agressor bij een poging tot doodslag tijdens een stapavond in Eindhoven. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde een 25-jarige man uit Den Haag tot 18 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor zijn aandeel in het geweld. Een 20-jarige Eindhovenaar krijgt 200 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf.

De verdachten kregen het in november 2021 op het Catharinaplein aan de stok met een man en gingen keer op keer opnieuw op hem af om klappen en schoppen uit te delen. Op het moment dat het slachtoffer bewegingloos op de grond lag, bleven de mannen uit Veldhoven en Den Haag hem slaan en schoppen. Uiteindelijk gingen ook zij er vandoor en lieten ze het slachtoffer achter zonder hem te helpen of hulp in te schakelen. Het slachtoffer kwam er vanaf met relatief lichte verwondingen.

Volgens de rechtbank maakten de twee mannen die schopten en sloegen terwijl het slachtoffer roerloos op de grond lag, zich schuldig aan een poging tot doodslag. Zij aanvaardden namelijk de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer door hun schoppen en trappen zou overlijden. De Eindhovenaar had zich op dat moment al gedistantieerd van de groep. In zijn geval is er volgens de rechtbank sprake van een poging tot zware mishandeling. Hij werd vandaag ook veroordeeld voor openlijk geweld tegen een ander slachtoffer door hem in september vorig jaar te schoppen en te slaan.

Zwaardere straf

Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank rekening gehouden met het aandeel dat de verdachten hadden in het geweld. De man uit Veldhoven was de grootste agressor, van hem ging het meeste geweld uit. Hij krijgt dan ook een zwaardere straf dan de Hagenaar. De Veldhovenaar krijgt bovendien een zwaardere straf dan de officier van justitie twee weken geleden eiste, omdat die eis (26 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk) onvoldoende recht doet aan de ernst van het delict.

De rechtbank koppelt aan de voorwaardelijke celstraffen een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgen alle verdachten een meldplicht bij de reclassering en moeten ze meewerken aan begeleid wonen. De man uit Veldhoven mag daarnaast geen alcohol drinken en geen contact zoeken met het slachtoffer.