EINDHOVEN - Bij diverse integrale ondermijningsacties in de regio Eindhoven zijn er de afgelopen dagen vele bedrijven, auto’s en vrachtauto’s gecontroleerd in het kader van ondermijning. Daarbij zijn personen aangehouden, meerdere gestolen voertuigen aangetroffen en zijn waardevolle spullen afgepakt die met mogelijk crimineel geld werden aangeschaft.


Op 25 en 26 maart zijn er diverse integrale controles uitgevoerd in de regio Eindhoven. Er zijn tientallen bedrijven bezocht en vele voertuigen gecontroleerd. De integrale controles en bezoeken vonden plaats om ondermijnende praktijken aan te pakken en gelijktijdig bewustwording en weerbaarheid te creëren, ons netwerk te verbreden en informatie op te halen. Zo bestrijden en verstoren we ondermijnende criminaliteit.

Omgekatte campers, aanhoudingen en afgepakte voertuigen
Bij een bedrijf in De Kempen hebben we diverse omgekatte campers aangetroffen waarbij onderdelen werden gebruikt die afkomstig waren van diefstal. Ook troffen we daar gestolen e-bikes aan. Tijdens de verschillende verkeerscontroles op beide dagen zijn tal van boetes uitgedeeld voor onder andere het rijden onder invloed, heling en had een van de bestuurders nog een gevangenisstraf openstaan van 42 dagen. Daarnaast hebben we een drugsdealer in Best aangehouden met een behoorlijke handelshoeveelheid drugs op zak met daarbij een groot bedrag aan contanten. Ook zijn er voertuigen afgepakt omdat deze mogelijk betaald zijn met opbrengsten uit criminele activiteiten. Bij de in beslaggenomen voertuigen bevonden zich ook huurauto’s met Duits kenteken waarbij de bestuurder niet de juiste papieren kon overhandigen.

De gemeente Eindhoven heeft met verschillende ondernemers op een tweetal bedrijventerreinen gesproken over ondermijning en het belang van melden hierbij.

Ondermijning; een risico voor de maatschappij.
Ondermijning is een groot maatschappelijk probleem. De winsten voor criminelen zijn enorm. Deze vorm van criminaliteit zorgt hierdoor voor een ernstige ondermijning van onze samenleving. Het grote geld zorgt daarnaast voor een enorme aantrekkingskracht, zowel voor criminele netwerken, als voor jongeren die hierdoor de criminaliteit ingezogen worden. Veel geld zorgt er ook voor dat de belangen voor criminelen steeds groter worden.

Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder of een autoverhuurbedrijf die willens en wetens auto’s verhuurd aan criminelen. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Door met elkaar het onzichtbare zichtbaar te maken kunnen we samen met onze partners een vuist maken tegen ondermijnende criminaliteit. Daar hebben we ook de mensen in de wijk zelf voor nodig. Die ogen en oren zijn van groot belang voor de aanpak hiervan.

Wat kun je doen tegen ondermijnende criminaliteit?

Iedereen kan te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. Zie, hoor of ruik je onraad? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, bel hiervoor 0800-7000.