EINDHOVEN - Bijna tien jaar geleden wordt het leven van een inmiddels gepensioneerde man compleet overhoop gegooid. Hij wordt bij een gewelddadige overval op het bedrijf waar hij werkt met een mes gestoken. De dader slaat daarna op de vlucht. Jaren later krijgt de politie dankzij een DNA-match een verdachte in beeld. Hij stond vandaag voor de rechter. Het OM eist drie jaar cel tegen de man.


Het is woensdag 5 maart 2014 wanneer kort voor middernacht een in het zwart geklede man met een mes een high-tech bedrijf aan de Achtseweg Noord in Eindhoven binnendringt. Het slachtoffer (55) wordt door de overvaller met een mes in zijn rug gestoken en naar een andere ruimte gesleept. Daar worden zijn enkels en polsen vastgebonden en worden de sleutels van de kluis geëist. Wanneer het slachtoffer dit weigert, vertrekt de overvaller met de sleutels, tas en auto van de man. Die blijft hulpeloos, gekneveld en liggend in zijn eigen bloed achter.

DNA-sporen

De politie start een zoektocht naar de verdachte, maar die blijft zonder resultaat. Wel wordt de auto van het slachtoffer binnen het uur teruggevonden in Eindhoven. In het voertuig wordt DNA gevonden van een dan nog onbekende man. Het spoor komt overeen met DNA dat op de rol tape wordt gevonden waarmee het slachtoffer werd vastgebonden. In januari 2020 komt er bericht dat er een match is met sporen uit een Duitse DNA-bank. Na verder onderzoek en een overleveringsprocedure, wordt de verdachte uiteindelijk in oktober 2022 aangehouden. Het gaat om een dan 45-jarige Nederlander uit München.

'Groot leed'

In haar requisitoir ging de officier van justitie uitgebreid in op het grote leed dat het slachtoffer is aangedaan: ‘Meneer heeft nog dagelijks te kampen met de fysieke en mentale gevolgen van het handelen van verdachte. Het bericht van de aanhouding zorgde enerzijds voor opluchting, maar aan de andere kant was het ook erg confronterend omdat de zorgvuldig weggestopte herinneringen opeens weer actueel werden.’

Hoewel de verdachte zijn betrokkenheid ontkent, is volgens het OM voldoende wettig en overtuigend bewezen dat hij de gewelddadige overval gepleegd heeft. Tegen de man is een gevangenisstraf van drie jaar geëist. Uitspraak in de zaak is over twee weken.