EINDHOVEN - Zeven van de negen verdachten die afgelopen maandag zijn aangehouden in een drugsonderzoek blijven 14 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag beslist. Van twee andere verdachten is hun aanhouding en inverzekeringstelling getoetst. Hun vorderingen bewaring worden morgen behandeld door de rechter-commissaris. Het onderzoek gaat onverminderd door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Onderzoek Baraga

Onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) is de politie sinds november 2019 het onderzoek naar de aangehouden verdachten gestart. De verdachten kwamen in beeld naar aanleiding van de onderschepte Sky- en EncroChat-berichten. Onderzoek Baraga richt zich op de belangrijkste spelers in de productie en handel in synthetische drugs in de regio. Uit het onderzoek tot nu toe is gebleken dat de verdachten zich hiermee op nagenoeg dagelijkse basis hebben bezig gehouden. Dit deden zij volgens het OM in een gestructureerd samenwerkingsverband, waarbij ook meerdere vormen van witwassen van het crimineel verdiende geld in beeld zijn gekomen. De verdachten zouden een luxe leven leiden met dure auto’s en designergoederen.

Verdachten

De verdachten zijn mannen in de leeftijd van 26 tot 74 jaar. Ze zijn afkomstig uit Eindhoven, Best en Oirschot. Eén van hen, een 41-jarige man, was al gedetineerd en is in zijn cel aangehouden. Ze worden onder andere verdacht van witwassen, de productie en handel in synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie. Op dit moment linken we de verdachten aan verschillende opgerolde drugslabs. De ontmantelde labs stonden in Neerkant, Oeffelt, Someren, Oud Turnhout (België), Peer (België) en Merksplas (België). Twee mannen (50 en 51 jaar uit Eindhoven) spelen een cruciale rol. Zij zouden volgens het OM ieder een eigen criminele organisatie aansturen.

Vuurwapen vondst

In november 2019 vond de politie tijdens een bestuurlijke controle aan de Heezerweg een arsenaal aan vuurwapens. Deze zijn toen in beslag genomen, maar er kon geen verdachte aangehouden worden. In onderzoek Baraga is informatie naar voren gekomen dat één van de aangehouden verdachten, een 26-jarige man uit Eindhoven, betrokkenheid heeft bij deze wapens. Hij zit ook voor dit feit in voorlopige hechtenis.

Alle verdachten zitten in volledige beperkingen, dat wil zeggen dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Het onderzoek zal nog een geruime tijd in beslag nemen en gaat onverminderd door. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.