Het OM is van mening dat Ihattaren op 7 oktober 2022 samen met zijn mededader heeft geprobeerd iemand te bedreigen. Het bewijs daarvoor werd gevonden in een telefoongesprek van Ihattaren dat door de politie werd afgeluisterd in een onderzoek waarin hij zelf geen verdachte was. Een paar maanden later ging de man opnieuw de fout in. Op 11 februari 2023 heeft hij zijn toenmalige partner mishandeld door haar een aantal klappen te geven. Zij heeft daar aangifte van gedaan.
Taakstraf
Tijdens de hoorzitting heeft Ihattaren, in het bijzijn van zijn advocaat, beide feiten bekend. Ook geeft hij aan spijt te hebben. Bij het bepalen van de straf heeft de officier van justitie rekening gehouden met het feit dat de man niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten. Ook heeft de officier meegewogen dat de feiten een tijd geleden zijn gepleegd, de man gepaste hulp heeft gezocht en hij sindsdien niet meer in aanraking is gekomen met politie of het OM. Alles meewegend heeft de officier besloten om Ihattaren een taakstraf van 60 uur op te leggen.
Strafbeschikking
Het OM heeft ervoor gekozen om de zaken af te doen met een strafbeschikking. Hiermee kan een officier van justitie tijdens een hoorzitting verschillende soorten straffen en maatregelen opleggen, zoals een geldboete, een taakstraf of een schadevergoeding. De officier kan een strafbeschikking opleggen voor overtredingen en misdrijven waarvoor maximaal 6 jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd. Deze vorm van het opleggen van straffen moet ook de rechtbank ontlasten, zodat de rechtbank meer tijd heeft om andere zaken te behandelen.
Het opleggen van een gevangenisstraf is niet mogelijk bij een strafbeschikking. Dat is aan de rechter. Strafbare feiten waarvoor een gevangenisstraf gepast is worden daarom door de rechtbank behandeld. Als een verdachte niet verschijnt op de hoorzitting of niet akkoord gaat met een aan hem of haar opgelegde strafbeschikking kan diegene binnen 14 dagen verzet instellen tegen de strafbeschikking. De zaak zal dan alsnog aan de rechtbank worden voorgelegd. Gebeurt dit niet, dan wordt de strafbeschikking onherroepelijk.
De hoorzitting van Mohamed Ihattaren vond plaats op maandag 19 mei. Hij heeft geen verzet ingesteld tegen de strafbeschikking. De strafbeschikking is dus onherroepelijk.